The Designer: blameyourdaze / Blame your luck!

blameyourdaze-cue (3)

Τα μυστηριώδη, ενδιαφέροντα, μαγικά μονοπάτια της ζωής και τα παιχνίδια της τύχης μας οδηγούν στην πορεία μας, στους ανθρώπους που θα έχουμε στην ζωή μας, εκεί που ανήκουμε. Η Ιωάννα Τσαντάκη και η Μαρίζα Παγκάκη είχαν μία παράλληλη πορεία μέχρι την στιγμή που συναντήθηκαν. Και ξεκίνησαν την κοινή τους διαδρομή. Μια διαδρομή δημιουργικής θολούρας που τις οδήγησε στην υλοποίηση του αγαπημένου brand blameyourdaze, σε μία παραγωγική και εμπνευσμένη συνεργασία, σε μία φιλία. Τις συναντήσαμε στον καινούργιο τους χώρο, ανάμεσα σε blameyourdaze ρούχα και δημιουργήματα για το σπίτι και μιλήσαμε για την ενδιαφέρουσα συνάντησή τους, την πορεία τους με τις δυσκολίες και τις χαρές της και όλα όσα απολαμβάνουν, σκέφτονται, ονειρεύονται!

Ποια είναι η αφετηρία της συνεργασίας σας;

Μαρίζα: Κάναμε σπουδές στο Λονδίνο παράλληλα, αλλά δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ! Μετά συμμετείχαμε σε δύο παραστάσεις οι οποίες παίζονταν back to back και είχαμε αναλάβει την ίδια δουλειά η κάθε μία για την παράστασή της και πάλι δεν συναντηθήκαμε ποτέ. Τελικά, βρεθήκαμε σε ένα πάρτυ και όλοι οι κοινοί γνωστοί, μας έλεγαν ότι θα είχε πολύ πλάκα να συνεργαστούμε λόγω των επωνύμων μας. Το δικό μου είναι Παγκάκη και της Ιωάννας, Τσαντάκη. Όντως, λίγο καιρό μετά μας έφερε σε επαφή ένας κοινός φίλος και κάναμε μαζί μία έκθεση. Ήταν μια συλλογή που είχε σχεδιάσει η Ιωάννα με πιο θεατρικό στυλ στην οποία εγώ έκανα το στήσιμο. Το concept ήταν να παρουσιάσουμε το sketchbook του σχεδιαστή και μέσω αυτού όλη την διαδικασία παραγωγής ενός κομματιού από την στιγμή της έμπνευσης μέχρι την υλοποίησή του. Σκεφτήκαμε τότε ότι θα ήταν ωραίο να υπάρχει και ένα εμπορικό κομμάτι σ΄αυτήν την δουλειά και ετοιμάσαμε μία σειρά από t-shirt, εμπνευσμένα από τη συλλογή αυτή. Η ιδέα πήγε πολύ καλά και είπαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Ποιος είναι ο ρόλος της κάθε μίας;

Μαρίζα: Εγώ δεν σχεδιάζω. Ασχολούμαι με την γενική κατεύθυνση του πράγματος. Γενικά όμως, κάνουμε τα πάντα μαζί. Ακόμα κι αυτά που κάνει η κάθε μία μόνη της, πάντα τα συζητάμε.

Ιωάννα: Τα ρούχα που δημιουργούνται και η εικόνα που έχει πάρει πια η ιδέα που είχαμε, είναι κάτι το οποίο αντιπροσωπεύει και τις δυο μας απόλυτα. Έχουμε μία πάρα πολύ κοινή αισθητική.

Μαρίζα: Όταν έχεις κοινή αισθητική και κοινή αντίληψη για τα πράγματα, όλα είναι πιο εύκολα και η συνεννόηση πιο άμεση. Ακόμα κι όταν υπάρχουν διαφωνίες, αντιλαμβανόμαστε τι έχει στο μυαλό της η άλλη, όποτε αυτό διευκολύνει τα πράγματα.

Ιωάννα: Είναι πολύ περίεργο αυτό που γίνεται. Είναι σαν να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου ο οποίος σε καταλαβαίνει απόλυτα και δεν χρειάζεται να εξηγήσεις.

blameyourdaze-cue (8)

Από που εμπνευστήκατε το όνομα του brand σας;

Ιωάννα: Το όνομα ήταν κάτι καθαρά τυχαίο, όπως και όλα τα υπόλοιπα στην κοινή δημιουργική μας πορεία. Παίξαμε με τις λέξεις και με κάτι που θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε. Το blameyourdaze σημαίνει «κατηγόρησε τη σύγχυση σου, τη θολούρα σου», με μία πολύ θετική έννοια. Τελικά ταυτιστήκαμε με αυτό γιατί όντως υπάρχει μία καλλιτεχνική σύγχυση και είμαστε και οι δύο πολύ δημιουργικοί άνθρωποι. Αγαπάμε πάρα πολύ αυτό που κάνουμε και θέλουμε να το σκεφτόμαστε σαν μία μορφή έκφρασης. Θέλουμε να έχει και μία διάσταση τέχνης, για αυτό έχουμε κάνει και την σειρά maison. Την έχει επιμεληθεί η Νεφέλη που είναι ζωγράφος και έχει δημιουργήσει πράγματα για το σπίτι τα οποία είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και πολύ κοντά στην αισθητική μας. Χτίζουμε σιγά σιγά αυτό που φανταζόμαστε.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντήσατε μέχρι τώρα;

Μαρίζα: Οι δυσκολίες που συναντήσαμε έχουν να κάνουν περισσότερο με την γενικότερη κατάσταση στην οποία ζούμε και έχουν να κάνουν με την αγωνία –που μπορεί να είναι και δημιουργική- όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι μόνος σου. Οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με εξωτερικούς παράγοντες και με την πιο γενική οικονομική κατάσταση.

Ιωάννα: Είπαμε να πέσουμε στα βαθιά και πέσαμε!

Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά σας μέχρι τώρα;

Ιωάννα: Μέσα σ΄όλες τις δυσκολίες, η καθημερινότητα σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Ένα σχόλιο από έναν άνθρωπο που εκτιμάς και θαυμάζεις δίνει θάρρος, εκεί που πας να βαλτώσεις.

blameyourdaze-cue (6)
Πως βλέπετε την δημιουργική κίνηση που υπάρχει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια;

Μαρίζα: Το ότι υπάρχει αυτή η άνθιση των δημιουργών είναι πολύ θετικό. Είναι ωραίο που οι άνθρωποι της γενιάς μας θέλουν να κάνουν πράγματα.

Ιωάννα: Και ευτυχώς που υπάρχει πια η στροφή στο ελληνικό προϊόν γιατί έτσι ανοίγουν δρόμοι. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλους που ζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό. Από την στιγμή που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κάτι στην Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, θέλουμε να το κάνουμε καλά. Νομίζω ότι η γενιά μας γενικότερα λειτουργεί έτσι.

Πως δουλεύετε για μία σειρά;

Ιωάννα: Με άγχος –πάντα. Με νεύρα δικά μου –πάντα. Και με λίγο χρόνο. Αυτά είναι τα τρία συστατικά για να αρχίσουμε να δουλεύουμε μία συλλογή. Μετά προσπαθώ να δημιουργήσω μία εικόνα από αυτό που θέλω να γίνει τελικά. Αρχίζω να δουλεύω και να σχεδιάζω και η Μαρίζα φροντίζει τις λεπτομέρειες. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο να σε ενθαρρύνει και να σε βοηθάει. Δεν χρειάζεται ευτυχώς να επεξηγούμε πολλά γιατί έχουμε κοινή άποψη και αισθητική. Επίσης, η Μαρίζα όλο κάτι θέλει να της σχεδιάσω και σε κάθε συλλογή έχουμε κομμάτι για εκείνη!

Τι αποτελεί έμπνευση;

Ιωάννα: Τα πάντα. Η καθημερινότητα, η μουσική, το να πας μια βόλτα. Το να δεις ανθρώπους που έχεις καιρό να δεις αποτελεί συχνά την αφετηρία για κάτι δημιουργικό. Και τα υφάσματα, οι υφές.

Είναι αποτέλεσμα πειθαρχίας η έμπνευση ή έρχεται ξαφνικά;

Ιωάννα: Σίγουρα όχι πειθαρχίας. Τα περισσότερα πράγματα τα σκέφτομαι πριν πάω να κοιμηθώ και δεν αντέχω να σηκωθώ να πάρω μολύβι!

blameyourdaze-cue (10)
Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά;

Ιωάννα: Αγαπώ πάρα πολύ το rib. Είναι ένα ελαστικό ύφασμα που κάνει πολύ ωραίες καμπύλες στο σώμα και έχει πολύ ωραία υφή.

Μαρίζα: Γενικότερα μας αρέσουν τα υφάσματα με ενδιαφέρουσες υφές που δημιουργούν μία ωραία αίσθηση όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Ιωάννα: Αυτό είναι κάτι που η Μαρίζα έχει ενσωματώσει στις συλλογές. Εγώ όταν σχεδιάζω κάτι, προσπαθώ κυρίως να δω πως θα φαίνεται. Νομίζω πως τα ρούχα μας έχουν καταφέρει να συνδυάσουν το σχέδιο με το ύφασμα και την αίσθηση που αφήνουν στο σώμα.

Τι ρούχα σας αρέσουν; Τι θεωρείτε στυλάτο;

Ιωάννα: Και οι δύο θεωρούμε πολύ στυλάτο το κλασικό.

Μαρίζα: Κλασικό με την έννοια της διαχρονικότητας. Νομίζω ότι τα ρούχα μας μπορούν να ταιριάξουν σε πολλά στυλ. Μπορείς να δεις να τα φορούν διαφορετικά, διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες.

Ιωάννα: Βλέπουμε κοπέλες να φορούν τα ρούχα μας με έναν τρόπο που δεν είχαμε φανταστεί και αυτό είναι σίγουρα μία από τις χαρές τις δουλειάς μας. Είναι πολύ ευχάριστο να το βλέπεις. Αυτό που χαίρομαι πολύ είναι ότι τα ρούχα μας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσει κάθε κοπέλα που τα φοράει το δικό της προσωπικό στυλ.

Θα λέγατε ότι αυτό διαφοροποιεί το blameyourdaze;

Ιωάννα: Νομίζω ναι. Το ότι έχουμε καταφέρει να δημιουργούμε διαχρονικά ρούχα για την γυναίκα του 2017.

Η καλοκαιρινή σειρά;

Ιωάννα: Η καλοκαιρινή σειρά είναι από τις αγαπημένες μου! Λέγεται long weekend και είναι εμπνευσμένη από την ραστώνη του καλοκαιριού! Μια εικόνα ενός μπαλκονιού, χαλάρωση…Μια βαλίτσα με ρούχα αέρινα, μια κινηματογραφική αίσθηση σε χαλαρούς ρυθμούς.

Τα επόμενα σχέδιά σας;

Μαρίζα: Συζητάμε πάρα πολλά πράγματα. Θέλουμε να εξελίξουμε τις συλλογές μας, να αναπτύξουμε την σειρά maison, να δημιουργήσουμε σειρές με αξεσουάρ. Θέλουμε να κάνουμε συνεργασίες, εκθέσεις… Όλα αυτά είναι μέσα σ΄αυτήν την θολούρα μας…Στο blameyourdaze!

Από την Ήβη Βασιλείου / Φωτογραφίες Συνέντευξης: Λήδα Διαλυνά

Φωτογραφίες ρούχων: Photographer : Anastasios Hanna
Hair and Make up : Vogiatzi Maria

This slideshow requires JavaScript.

Βρείτε τα blameyourdaze εδώ!

Facebook / Instagram 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s