Φωνές του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη

Fones6©TasosVrettos

«Όσα έχω να σου πω δεν θα ειπωθούν»

Στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο τέσσερα μονόπρακτα του Χάρολντ Πίντερ υπό τον γενικό τίτλο Φωνές, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Πυρήνα της θεατρικής παράστασης αποτελεί η μνήμη. Η μνήμη που μας ακολουθεί μόνιμα, μεταβάλλεται μαζί μας, διαμορφώνει την προσωπικότητά μας και καθορίζει κάθε παρόν. Η μνήμη των ανθρώπων που πέρασαν από την ζωή μας, των λόγων που μοιραστήκαμε και αυτών που δεν ειπώθηκαν ποτέ. Η μνήμη των φωνών που είναι αδύνατον να ξεχαστούν, που κατοικούν μέσα μας.

Σκηνή πρώτη: Κάπου σαν την Αλάσκα

Μια γυναίκα, πιθανώς σε ένα νοσοκομειακό δωμάτιο, ξυπνάει από κώμα που της είχε προκαλέσει μία σπάνια ασθένεια μετά από 29 χρόνια για να βρει δίπλα της τον γιατρό και την αδερφή της που είχαν δώσει μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Μία γυναίκα με προσωπικότητα μικρού κοριτσιού προσπαθεί να αντιληφθεί την νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζει, να ανασύρει από την μνήμη και την παιδική ηλικία της πρόσωπα και γεγονότα και να τα επαναφέρει στο ανασφαλές παρόν.

Σκηνή δεύτερη: Νύχτα

Ένας άνδρας και μία γυναίκα προσπαθούν να ανακαλέσουν στην μνήμη τους την γνωριμία τους και την πρώτη βραδιά που πέρασαν μαζί, προσπαθώντας να επαναφέρουν στην κοινή ζωή τους τις πρώτες εκείνες έντονες αισθήσεις, για να ανακαλύψουν τελικά πως δεν θυμούνται τα ίδια πράγματα για τις κοινές τους εμπειρίες.

Σκηνή τρίτη: Οικογενειακές φωνές

Ένας νεαρός που ζει μακριά από την οικογένειά του επικοινωνεί με τους γονείς του –ένας είναι νεκρός και ένας βρίσκεται σε άλλο τόπο- αντλώντας δύναμη από την επαφή με τις ρίζες του, τις μνήμες του, τους ανθρώπους του, που υπάρχουν και λειτουργούν μέσα του όπου κι αν βρίσκονται ως φυσικές παρουσίες.

Σκηνή τέταρτη: Ένα για τον δρόμο

Σε μία καθεστωτική συνθήκη, μία οικογένεια αντιφρονούντων κρατείται και βασανίζεται από έναν ανακριτή μέχρι να καμφθεί το ηθικό κάθε μέλους της. Παρόλα αυτά οι δεσμοί τους παραμένουν ισχυροί. Η μητέρα και ο πατέρας αντέχουν κρατώντας στην μνήμη τους την οικογένειά τους, ενώ το παιδί –που ασυνείδητα έχει διαμορφώσει προσωπικότητα ανάλογη των γονέων του- γίνεται θυσία στο καθεστώς, καθώς εκπροσωπεί το μέλλον, την ελπίδα, τη δύναμη.

Η σκηνοθετική προσέγγιση του Μάνου Καρατζογιάννη εντοπίζει το εσωτερικό νήμα που ενώνει τις τέσσερις ιστορίες και τις μεταφέρει επί σκηνής με ενότητα, φυσικότητα και δύναμη. Ο απαιτητικός λόγος λόγος του Χάρολντ Πίντερ (Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης) βρίσκει την θέση του στην εποχή μας (Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη) και παράλληλα τον δρόμο για τις σκέψεις, τις αισθήσεις, τις μνήμες μας.

Τους ρόλους του έργου μοιράστηκαν ο Δημήτρης Καταλειφός που στον ρόλο του ανακριτή αποκάλυψε μία ακόμα πτυχή του ταλέντου του, η Όλια Λαζαρίδου που χειρίστηκε ανεπιτήδευτα και φυσικά τον ρόλο της Ντέμπορα που επανέρχεται από το κώμα, η Λουκία Μιχαλοπούλου που εντόπισε και απέδωσε το εσωτερικό βάθος των ρόλων της, ο Νίκος Πουρσανίδης που απέδωσε με σταθερότητα και συνέπεια τους δικούς του και ο Μάνος Καρατζογιάννης με βάθος και συναίσθημα. Μαζί τους ο μικρός Σπύρος Γουλιέλμος σε μία παράσταση που αναδεικνύει το κείμενο του Πίντερ –άλλωστε ο συγγραφέας βρίσκεται διαρκώς παρών, εμπνέεται από την ζωή και γράφει στο laptop του φράσεις, στίχους, έργα- στηρίζεται στην μνήμη –προσωπική και συλλογική-, την ανακινεί και την αξιοποιεί.

Από την Ήβη Βασιλείου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Video: Στάθης Αθανασίου
Μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρέα Θωμάκου
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Γραφίστας: Θωμάς Παπάζογλου

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Όλια Λαζαρίδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Πουρσανίδης, Μάνος Καρατζογιάννης και ο μικρός Σπύρος Γουλιέλμος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: από Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 έως Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:30
Διάρκεια: 90 λεπτά
Χώρος: Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Διεύθυνση: Πλαταιών και Προφήτη Δανιήλ 3 Μεταξουργείο
Εισιτήριο: Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό /ανέργων / ΑΜΕΑ /άνω των 65 ετών 12 ευρώ

Η προπώληση ξεκίνησε:
https://www.ticketservices.gr/event/fones-toy-harold-pinter

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s