Ελένη Ανδρεάδη / Οι μυστικοί πράκτορες του πλανήτη εν τη ενώσει

rsz_elena_160517__405_copy

Η Ελένη Ανδρεάδη έχει σπουδάσει Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και έχει εργαστεί ως περιβαλλοντολόγος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργαστεί αδιάλειπτα για την προστασία του περιβάλλοντος βρίσκοντας τρόπους που μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας. Η αγάπη της στην ανάγνωση και την συγγραφή την οδήγησε στην δημιουργία του βιβλίου Πράκτορες του Πλανήτη- Η εκδίκηση του Πουφ. Ένα βιβλίο -από μία σειρά βιβλίων με κοινή θεματική- για νεαρούς αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η δράση και θέλουν να ανακαλύπτουν στην πράξη κάθε γνώση, καθώς τους μετατρέπει σε μυστικούς πράκτορες που δουλεύουν κρυφά για την οριστική διάσωση του περιβάλλοντος!

Με όλη την εργασία σας σε σχέση με το περιβάλλον σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει;

Ότι παρόλο που τα περιβαλλοντικά προβλήματα φαντάζουν τεράστια, υπάρχουν λύσεις αρκεί να υπάρχει βούληση. Η πρωτοβουλία του καθενός πρέπει να λειτουργήσει ταυτόχρονα με την θέσπιση νόμων, κανονισμών και την εφαρμογή τους από την Πολιτεία.

Τι χρειάζεται να κάνει ένας άνθρωπος για να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον;

Πάνω από όλα να ενημερώνεται και να καταλάβει ότι αυτά τα θέματα αφορούν τη δική του υγεία και αυτή της οικογένειας του, και την ποιότητα ζωής όλων μας. Στις καθημερινές επιλογές να περνάει από το μυαλό μας τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα – να αρνηθούμε την πλαστική σακούλα μιας χρήσης γιατί θα την βρούμε στην θάλασσα μας και στο ψάρι που θα φάμε, να ανακυκλώσουμε, να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας και νερού, να αγοράσουμε υπεύθυνα ψάρι, και πολλά άλλα. Το βασικό είναι να σκεφτούμε ποια είναι η συνολική εικόνα. Από που προέρχεται ένα προϊόν, πού θα καταλήξει και ποιες είναι οι επιπτώσεις της δικής μας κατανάλωσης αυτού.

Πώς μπορεί να ευαισθητοποιηθεί ένα παιδί σχετικά με το θέμα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και ο ρόλος της οικογένειας είναι καταλυτικός. Και το σχολείο είναι πολύ σημαντικό αλλά πιστεύω ότι όλα ξεκινούν από το σπίτι.

Είναι τα βιβλία ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μιλήσουμε για φλέγοντα θέματα;

Δεν πρέπει να είναι ο μόνος. Αλλά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός. Πέρα από τη σειρά βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη, ως ΜΚΟ υλοποιούμε πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα σε σχολεία, φεστιβάλ και εκδηλώσεις με πάνω από 12.000 παιδιά ετησίως.

Γιατί επιλέξατε να απευθυνθείτε πρώτα στα παιδιά μέσω της λογοτεχνίας;

Πρώτα ίδρυσα τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη και μετά από κάποια χρόνια ακολούθησαν τα βιβλία. Ήθελα να βρω έναν τρόπο να απευθυνθώ σε μεμονωμένα παιδιά έξω από το οργανωμένο πλαίσιο του σχολείου.

Πώς κινητοποιούν τα βιβλία σας τα παιδιά;

Στα βιβλία, ο αναγνώστης γίνεται ο πρωταγωνιστής που αναλαμβάνει να σώσει τον πλανήτη. Γίνεται μυστικός πράκτορας και πρέπει να φέρει σε πέρας την κάθε άκρως απόρρητη αποστολή για την μυστική υπηρεσία της Περιβαλλοντοπόλ. Ο αναγνώστης μαθαίνει πρακτικούς τρόπους να βελτιώσει τον κόσμο γύρω του, μέσα από παιχνίδι και περιπέτεια, δοσμένα με έντονη δόση χιούμορ.

Εσείς τι έχετε κερδίσει από την επαφή μαζί τους;

Κερδίζω καθημερινά. Αισιοδοξία, ενέργεια και αγάπη. Το λέω συχνά πως είναι τιμή μου να έχω την δυνατότητα να βρίσκομαι κοντά σε παιδιά.

Το ζήτημα του περιβάλλοντος το διαχειρίζονται διαφορετικά στο εξωτερικό σε σχέση με την χώρα μας;

Παντού υπάρχουν τα ίδια προβλήματα, συμφέροντα και δυσκολίες. Είναι στην ανθρώπινη φύση και στη φύση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Απλά σε κάποιες χώρες του εξωτερικού υπάρχουν καλύτερες υποδομές και τήρηση των νόμων. Εδώ έχουμε δρόμο ακόμα σε αυτό το κομμάτι.

Η συγγραφή πως ήρθε στην ζωή σας; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Πάντα έγραφα, από μικρή, εκθέσεις, στο ημερολόγιο μου, ποιήματα. Στα άμεσα σχέδια μου είναι η κυκλοφορία του νέου βιβλίου της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, που ονομάζεται Τα Τέρατα των Ωκεανών. Κυκλοφορεί στις 8 Ιουνίου.

Ποιους συγγραφείς αγαπάτε;

Διαβάζω πολύ, και πολλούς συγγραφείς. Μου αρέσουν αμέτρητοι. Από τον Τζέφρυ Ευγενίδη μέχρι τον Ρικ Ριόρνταν.

Από την Ήβη Βασιλείου

LOW RES COVER

Το βιβλίο Πράκτορες του Πλανήτη- Η εκδίκηση του Πουφ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το καινούριο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη Πράκτορες του Πλανήτη- Τα Τέρατα των Ωκεανών κυκλοφορεί στις 8 Ιουνίου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s