Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

3_ Mementaλ

Για τρίτη χρονιά οι φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου οργανώνουν Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων – ΔΟΠΠΑΤ. Οι παραστάσεις τους συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκόμισαν από την τετραετή φοίτησή τους στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και έχουν ως στόχο να επικοινωνήσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες με ένα ευρύτερο κοινό. Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2017 οργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεατρική Παραγωγή», το οποίο διδάσκεται αποκλειστικά στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εννέα ομάδες παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους με έργα της επιλογής τους στο Ναύπλιο στις 1-6 Ιουνίου 2017.
Φέτος για πρώτη φορά 2 ομάδες που παίρνουν μέρος στο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2017, θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: το καλλιτεχνικό σύνολο Θέατρο Πλαστελίνης με την παράσταση Οιδίπους συμμετέχει στις «παράλληλες δράσεις στην Αργολίδα» και η ομάδα Mementaλ Theatre Group θα συμμετάσχει στις 26 και 27 Ιουνίου στην δράση «άνοιγμα στην πόλη – Πειραιάς, Έρωτας ή τίποτα. Ιστορίες του Πειραιά» με την παράσταση Άκου μικρέ,.
Αναλυτικότερα οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο
Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2017:

Η θεατρική ομάδα INCOMPATIBLE παρουσιάζει την παράσταση Κύκνειο Άσμα Γυναικών, διασκευή του έργου Δυο Γυναίκες Χορεύουν του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ διάρκειας 100’ την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στις 18.30 στις Φυλακές Λεονάρδου (Κτήριο Λεονάρδου, Κωνσταντινουπόλεως & Εθνικής Αντίστασης, Ναύπλιο). Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 στο πλαίσιο του μαθήματος Σκηνοθεσία ΙΙΙ και παρουσίασε την παράσταση ΤΡΟΥΜΠΑ: Γυναίκες ενός κατώτερου Θεού στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στο Θέατρο Τριανόν.

Η ομάδα Mementaλ Theatre Group παρουσιάζει μια διασκευή του έργου Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα την 1 Ιουνίου 2017 στις 21.00 στο Θέατρο Τριανόν. Με το ίδιο έργο η θεατρική ομάδα Mementaλ συμμετείχε στο ΣΤ’ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο «Θέατρο και Ετερότητα: Θεωρία, Δραματουργία και Θεατρική Πρακτική», το οποίο διοργανώνεται στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Παράρτημα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard- στις 18 Μαΐου 2017 και ώρα 22.00 στο Θέατρο Τριανόν στο Ναύπλιο. Η ομάδα Mementaλ Theatre Group συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής και τον Ιούνιο του 2017 θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με την παράσταση Άκου μικρέ που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων που οργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Το καλλιτεχνικό σύνολο Θέατρο Πλαστελίνης παρουσιάζει την παράσταση ΟΙΔΙΠΟΥΣ την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στις 21:00 στο Φουγάρο. Το καλλιτεχνικό σύνολο Θέατρο Πλαστελίνης δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 με αφορμή το μάθημα της Θεατρικής Παραγωγής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για δεύτερη χρονιά φέτος το Θέατρο Πλαστελίνης συνεχίζει το καλλιτεχνικό του εγχείρημα με το έργο ΟΙΔΙΠΟΥΣ, που βασίζεται στον μύθο του Οιδίποδα σε διασκευή και σκηνοθεσία του φοιτητή Σίμου Τζίτζη.

Η θεατρική ομάδα RuMaNi παρουσιάζει την παραγωγή, με τίτλο «Μα τι παράξενα, τι περίεργο, τι μυστήριο!» που βασίζεται στο έργο Η Φαλακρή Τραγουδίστρια του Ευγενιου Ιονέσκο στις 3 Ιουνίου 2017 ώρα 21.00 στο Θέατρο Τριανόν. Η θεατρική ομάδα RuMaNi δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από τρεις φοιτήτριες του προγράμματος Erasmus, από την Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Η δουλειά της ομάδας στοχεύει στη δράση-αντίδραση με λεκτικά και μη λεκτικά χαρακτηριστικά επικοινωνίας. Ο βασικός της στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα καθημερινής επικοινωνίας.

Η θεατρική ομάδα Herooj παρουσιάζει το έργο homines που βασίζεται στο τέταρτο βιβλίο της Αινειάδας του Βιργιλίου στις την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 στις 21.00 στα Κεντρικά Διδακτήρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, στην αίθουσα Λήδας Τασοπούλου. Η πρώτη εμφάνιση της ομάδας Herooj ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στο Θέατρο Τριανόν με την παράσταση Amphithalia.

H ομάδα «Kαssιόπη», παρουσιάζει τη παράσταση Ίσως να είμαι η ΗΛΕΚΤΡΑ, την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, στις 18:30 στο Θεατράκι πριν το Ρολόι (δίπλα από τον Ναό των Αγ. Αναργύρων). Η ομάδα «Καssιόπη» δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατρική Παραγωγή. Το όνομά της προήλθε από τον αστερισμό Κασσιόπη, ο οποίος αποτελείται από τα πέντε φωτεινότερα άστρα, την Ανδρομέδα, την Σαύρα, την Περσέα, την Κηφέα και την Καμηλοπάρδαλη, τα οποία συμβολίζουν ένα ανοιχτό Μ ή 3. Έτσι και στην παράσταση πρωταγωνιστούν τρεις γυναικείες μορφές που μοιάζουν με το 3 της Κασσιόπης. Η παράσταση βασίζεται σε κείμενα (Ευριπίδης, Σοφοκλής, Ευγένιος Ο’ Νηλ, Ζυράννα Ζατέλη, Σύλβια Πλαθ κ.ά., τα οποία διαπραγματεύονται το σύνδρομο της Ηλέκτρας και την σχέση ανάμεσα στο πατέρα και την κόρη.

Η θεατρική ομάδα loop παρουσιάζει μια ελεύθερη διασκευή του έργου του Ευγένιο Ιονέσκο Ρινόκερος, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 στις 21.00 στο Θέατρο Τριανόν. Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατρική Παραγωγή.

Η θεατρική ομάδα Diciassette παρουσιάζει το πετυχημένο musical των Bob Fosse και Fred Ebb Chicago την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 18.30 στο Θέατρο Τριανόν. Βασισμένο στις πρωτότυπες χορογραφίες του Bob Fosse, την μουσική του John Kander , στους αγγλικούς στίχους του Fred Ebb και απόδοση ελληνικών διαλόγων της Σταυριάννας Στάθη. Το musical αυτό μας μεταφέρει στην ταραχώδη και γεμάτη μυστήριο δεκαετία του 1920 στο Σικάγο όπου οι ζωές των ανθρώπων της show biz υποκινούνται από τη μαγεία της Jazz, τον έρωτα, την απληστία και το έγκλημα. Συνδετικός κρίκος των χαρακτήρων είναι το πάθος τους για τη δόξα. Για πρώτη φορά με αφορμή το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2017 το Chicago, η “Rolls Royce” των musical κάνοντας ένα διάλλειμα από τις μεγάλες σκηνές του Broadway καταφθάνει για να μεταφέρει και να γεμίσει το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο με άρωμα και χρώμα από το Σικάγο του 1920. Επιβάτες της οι πρωταγωνιστές της πιο μεγάλης επιτυχίας στο χώρο των musical.

Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα VinoVeritas παρουσιάζει την παράσταση «Βαλπουργία Νύχτα». Πρόκειται για μια διασκευή του έργου Βάκχες του Ευριπίδη. Το έργο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, στις 21.00 στις αποβάθρες τρένου ΟΣΕ (πίσω από το Θεατράκι του ΟΣΕ). Ο χώρος αποτελεί ευγενική παραχώρηση του Λαογραφικού Μουσείου Πελοποννήσου. Έχοντας ως οδηγό μία εκ των σημαντικότερων τραγωδιών του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον για τους αρχέγονους πολιτισμούς και τις τελετουργικές μυσταγωγίες δημιουργήσαμε μια διασκευή του έργου εισάγοντας στοιχεία της «Βαλπουργίας Νύχτας», ή αλλιώς «Η Νύχτα των Μαγισσών», δηλαδή η νύχτα μετάβασης από το χειμώνα στην άνοιξη. Στη σύνθεση εισάγονται στοιχεία των τελετουργιών της Κέλτικης παράδοσης. Στο έργο αυτό παρουσιάζεται με ευφάνταστο τρόπο ο συνδυασμός της τραγικής θεματικής του έργου του Ευριπίδη, καθώς και η αντίθεση του αστικού τρόπου ζωής και της ζωής στη φύση. Στην παράστασή, ο άνθρωπος ξαναγεννιέται μέσα από τις ίδιες του τις στάχτες και οδεύει ελεύθερος προς μια νέα ζωή. Συνδυάζοντας επομένως, το παλιό με το νέο, δημιουργήσαμε ένα κράμα θεάτρου του κόσμου, χρησιμοποιώντας ως πρωτεύον εργαλείο το σώμα του ηθοποιού και τις συμβολιστικές εικόνες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s