Γ.Τ.Π. του Κωνσταντίνου Λεβαντή στο Bob Theatre Festival

GTP

Γ.Τ.Π. Μια συντομογραφία που αναφέρεται σε ένα βασικό για τον άνδρα θέμα, που έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι, που μας έχει απασχολήσει. Μια παράσταση τολμηρή, αληθινή, αστεία, που μετά από μία επιτυχημένη πορεία με γέλια, συγκίνηση, συνειδητοποιήσεις, παρουσιάζεται ξανά στο Bob Theatre Festival, για δύο παραστάσεις: Τρίτη, 23/5 απόγευμα και Παρασκευή, 26/5 βράδυ! Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Λεβαντής μας μίλησε για την ιδέα, την πραγματοποίηση και την αντιμετώπισή της!

Γιατί να δει ένας θεατής την παράστασή σας;

Πρωτίστως, επειδή δεν έχει ξαναδεί ανάλογη παράσταση. Είναι πρωτότυπη και ως προς την θεματολογία και ως προς την δομή της. Έπειτα, επειδή είναι μία παράσταση που δοκιμάστηκε μία σεζόν κι έφτιαξε κοινό. Το ότι υπήρξαν πολλοί θεατές που ήρθαν ξανά και ξανά (ρεκόρ θεατή επτά φορές…) λέει κάτι. Είναι παράσταση που αφορά τους πάντες, σε κάθε ηλικία, φύλο, σε κάθε εποχή. Αφορά το σήμερα, το χτες, το αύριο όλων μας. Το πέος είναι διαχρονικής αξίας και η κωμωδία επίσης…

Ποια είναι η σημαντικότερη πληροφορία που δίνει;

Η φράση «Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το πέος και ντρεπόσαστε να ρωτήσετε» τα λέει όλα.

Πως περάσατε κατά την προετοιμασία; Με τι γελάσατε πιο πολύ;

Η προετοιμασία είχε πολύ γέλιο, είναι λογικό, αλλά αντιμετωπίσαμε την δουλειά που είχαμε να κάνουμε πολύ σοβαρά. Τα κείμενα, οι ρόλοι, έχουν πολλές δυσκολίες. Έχει πολύ μεγάλη δυσκολία όλο το έργο στο σύνολό του. Είχαμε να πούμε πολλά, χωρίς να προσβάλουμε κοινωνικές ομάδες, χωρίς να προσβάλουμε ήθη, είχαμε να χειριστούμε λόγο «δύσκολο», καθομιλούμενο μεν, «ακατάλληλο» δε κι έπρεπε να το κάνουμε με τρόπο που δε θα φαινόταν επιτηδευμένος (κατά βάση δεν ήταν) και να περάσει στον θεατή χωρίς να του «χτυπάει». Αλλά γελάσαμε πολύ. Εμείς, έναν χρόνο μετά, γελάμε ακόμα.

Τι αντιδράσεις έχουν οι άνθρωποι στην παράσταση και στο κείμενό σας; Πως σας φαίνονται;

Η αλήθεια είναι πως στις παραστάσεις τον χειμώνα είχαμε θερμότατη υποδοχή και αποδοχή. Το κοινό γελούσε και συμμετείχε πολύ και το παράδοξο ήταν το ότι μας περίμεναν στο τέλος να μας πούνε ποιοι χαρακτήρες της παράστασης τους άγγιξαν περισσότερο ή τις δικές τους ανάλογες εμπειρίες… Και πέραν από πολύ θερμά ήταν και πολύ συγκινητικά κάποια σχόλια πολλές φορές. Δύο φορές με έπιασαν μάνες εφήβων να μου πούνε πως επιτέλους καταλαβαίνουν τι παίζει με τους έφηβους γιούς τους. Για μένα προσωπικά, επειδή όλο αυτό προέκυψε από την κούτρα μου, είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση το ότι αγγίζει τους πάντες. Κι αυτό είναι ευτυχία. Και εντάξει, είπα παραπάνω από όσα ήθελα…

Τι σας αρέσει στο Bob Theatre Festival;

Το πραγματικά ελεύθερο βήμα. Είναι σημαντικό να μπορείς να δημιουργείς κάτι χωρίς μπάστακες που θα σε λογοκρίνουν ή θα σε κρίνουν χωρίς να έχουν δει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η εμπιστοσύνη των παιδιών σε συνδυασμό με την βοήθειά τους είναι ό,τι σημαντικότερο προκειμένου να υπάρξει σύγχρονο, νέο ελληνικό θέατρο. Επίσης σημαντική είναι η προσπάθειά τους να υπάρχει έπαθλο. Τουλάχιστον για τον νικητή είναι σαφώς μεγάλη ανάσα προκειμένου να πραγματώσει την παράστασή του.

Ποια είναι η πιο αστεία ατάκα; Γιατί την ξεχωρίζετε;

Εδώ είναι τα δύσκολα… Το κείμενο –να μην το παινευτώ- είναι γεμάτο… Άντε να διαλέξεις μία… Από αστείες θα πω τις «Γαμούσα και είχα τρελαθεί εντελώς» (Πρωτάρης) και «Τον έχω κάνει σφεντόνα» (Πιτσιρικάς, 14) κυρίως επειδή ο τρόπος που τις λένε οι συνάδελφοι είναι ξεκαρδιστικός. Θα ξεχωρίσω όμως άλλη μία, όχι αστεία, «Μέσα σε τρία λεπτά, πέρασαν πέντε ώρες» (Gay).

Γ.Τ.Π. του Κωνσταντίνου Λεβαντή

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Λεβαντής
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Βάβουλας
Χορογραφίες: Στεφανία Φιλιάδη
Promo Trailer-Φωτογραφίες: Ιωσήφ Γαλανάκης
Βοηθoί σκηνοθέτη: Μαρία Παπαδοπούλου, Στεφανία Φιλιάδη
Συμπαραγωγή: Έως art

Ερμηνεύουν οι: Σπύρος Αναστασίνης, Αντώνης Βαρθαλίτης, Κωνσταντίνος Λεβαντής, Ιάκωβος Μηνδρινός, Θαλής Πολίτης, Αντρέας Ψύλλιας.

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Τρίτη, 23/ 5 στις 19.15 & Παρασκευή, 26/5 στις 21.15
Αίθουσα: Ε’
Διάρκεια: 90’ (χωρίς διάλειμμα)
Χώρος: Πειραιώς 260 || Προφεστιβαλικές Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Τιμές Εισιτηρίων: 9 € (Γενική Είσοδος)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s