My Book/Self: Θανάσης Μεγαλόπουλος

17992331_1042812795853339_4687104065264062116_n[1]

Διαβάζετε καθημερινά;

Ναι, λογοτεχνία και θέατρο ευτυχώς, και ειδήσεις δυστυχώς.

Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια;

Απλή και βασική, για να μαθαίνω.

Τι προσφέρει στην ζωή σας;

Είναι ένας από τους λίγους τρόπους που γνωρίζω για να γίνω καλύτερος άνθρωπoς.

Πως διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;

Κυρίως από προτάσεις άλλων ανθρώπων που εκτιμώ την γνώμη τους. Επίσης κάνω ‘‘αφιερώματα’’ σε συγγραφείς, αν ένα βιβλίο μου αρέσει ή δουλεύω πάνω σε ένα έργο, στη συνέχεια ψάχνω και διαβάζω τα υπόλοιπα του ίδιου συγγραφέα. Τέλος, επιλέγω διακειμενικά, με βάση τις αναφορές, τις πηγές, τις παραπομπές ή την βιβλιογραφία σε ένα βιβλίο ή ένα σύγγραμμα που μου άρεσε.

Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;

Φαντάζομαι ότι υπάρχουν πλήθος ακαδημαϊκά κριτήρια που θα μπορούσα να αναφέρω εδώ, όπως.. πρωτοποριακό περιεχόμενο, εμβληματικοί χαρακτήρες, διεθνή βραβεία, μοναδικότητα, μετάφραση του έργου σε πολλές γλώσσες κλπ. Αλλά παρόλα αυτά στο τέλος, το καλό βιβλίο είναι αυτό που σε έκανε να το διαβάσεις πάνω από δύο φορές.

Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος;

Ξαπλωμένος σε αιώρα κοντά στη θάλασσα.

Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;

Ναι, υπάρχουν βιβλία που σου αλλάζουν την ζωή, που σε διαμορφώνουν συνειδησιακά και αξιακά, που σου φανερώνουν σκοτεινά κομμάτια του εαυτού σου, που σε εμπνέουν για μια ζωή. Υπάρχουν κάποια βιβλία που καταφέρνουν να αναπτύξουν μια σχεδόν θρησκευτική σχέση με τον αναγνώστη, να γίνουν καθοδηγητές, μέντορες και σύντροφοι ζωής. Μερικά τέτοια βιβλία για μένα είναι τα εξής: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΫΝΕΡ του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ του SUBCOMANDANTE MARCOS, Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΗ ΣΙΚΑΛΗ του SALINGER J. D., ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ του KEROUAC JACK, ΜΠΟΡΟΡΟ του ΛΕΝΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ, ΜΑΦΑΛΝΤΑ του Joaquín Salvador Lavado, γνωστός με το ψευδώνυμο Κίνο, ΤΡΕΞΕ, ΑΝΘΡΩΠΕ, ΤΡΕΞΕ του ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ ΧΟΣΕ-ΤΑΡΙΟ, ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;

Εξαρτάται από το ποιος είναι αυτός ο κάποιος… Ένα βιβλίο που προτείνω στον καθένα και καθεμία είναι η ΜΟΜΟ του ΜΙΧΑΕΛ ΕΝΤΕ.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;

Το Ο ευτυχισμένος θάνατος του ΑΛΜΠΕΡΤ ΚΑΜΥ.

Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…

Ήταν η ώρα δέκα το πρωί και ο Πατρίς Μερσώ περπατούσε με κανονικό βήμα προς τη βίλα Ζαγραίου.*

*Μυθολογία: Η Περσεφόνη απέκτησε από τον Δία ένα γιο, τον Ζαγραίο. Οι Τιτάνες, θέλοντας να εκδικηθούν τον Δία, παρέσυραν, σκότωσαν και καταβρόχθισαν το παιδί, εκτός από την καρδιά του που η Αθηνά πρόλαβε να διασώσει και να παραδώσει στον Δία. Από αυτή την καρδιά, ο Δίας επανέφερε το γιο του στη ζωή μέσα στο σώμα της Σεμέλης, και τον ονόμασε Διόνυσο.

Ο Θανάσης Μεγαλόπουλος συμμετέχει στην παράσταση Επιστροφή στο Μπουντεγιοβίτσε με την ομάδα Art Vouveau που θα παρουσιάζεται στο θέατρο Olvio σε σκηνοθεσία Camilo Bentancor από σήμερα και κάθε Δευτέρα και Τρίτη (για 9 παραστάσεις).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s