The Designer: B. JOUX / Ιστορίες με καθαρές γραμμές

b (6)

Κάθε κόσμημα που φαντάζεται, σχεδιάζει και κατασκευάζει η Μπιάνκα Στρατάκη για τα B.JOUX έχει πίσω του μια ιστορία! Μια αληθινή ιστορία, μια φανταστική ή την ιστορία όποιου το φοράει. Σχέδια με καθαρές γραμμές, αρμονία και ακρίβεια. Σχέδια ξεχωριστά που μπορούν να αναδείξουν μια πτυχή του χαρακτήρα μας, να μας συνοδεύσουν στις διαδρομές μας, να μας θυμίζουν το ωραίο και να μας κάνουν να χαμογελάμε. Σχέδια που ξεκινούν από την Ελλάδα, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και επιστρέφουν σ΄αυτήν.

Πως επέλεξες αυτό το επάγγελμα;

Δεν μπορώ να πω ότι εγώ επέλεξα αυτό το επάγγελμα.. μάλλον αυτό επέλεξε εμένα. Από μικρή με γοήτευαν αυτά τα μικρά ή και μεγάλα σχέδια που συνόδευαν το όνομα ενός προϊόντος, μίας επιχείρησης, ενός ανθρώπου, περιγράφοντας την ιδιότητά του με τρόπο έξυπνο και πολλές φορές χιουμοριστικό. Αργότερα έμαθα πως αυτό είναι γραφιστική, όπου και σπούδασα και στη συνέχεια εργάστηκα για πολλά χρόνια. Η σχέση μου με το κόσμημα ξεκίνησε όταν μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να φορέσω πάνω μου κάτι που θα μου προκαλούσε το ίδιο ενδιαφέρον. Σχέδια καθαρά και κομψά, με μια δόση χιούμορ που θα μου φτιάχνουν τη διάθεση κάθε φορά που τα φοράω. Κάπως έτσι σκέφτηκα και δημιούργησα τα πρώτα μου κοσμήματα που εκτός από εμένα τα φόρεσαν και οι φίλες μου και οι φίλες των φίλων μου και άλλες φίλες αλλά και φίλοι που δεν ήταν καν φίλοι μου. Ναι, πλέον δημιουργούσα κοσμήματα, δημιούργησα τα B.JOUX.

Ζεις στο εξωτερικό. Αυτό πως λειτουργεί σε σχέση με το επάγγελμα σου και την αγορά στην Ελλάδα;

Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε και όταν ζούσα στην Ελλάδα, απλώς αντίστροφα. Τότε έστελνα παραγγελίες από την Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ τώρα στέλνω παραγγελίες από το εξωτερικό και στην Ελλάδα. Σύντομα θα λειτουργήσει ξανά και το bjouxshop.com κάνοντας την επαφή με τους Έλληνες φίλους ακόμη πιο άμεση.

b (1)
Μπιάνκα Στρατάκη

Ποιες διαφορές υπάρχουν στο επάγγελμά σου ανάμεσα στο πως λειτουργεί έξω και πως στην χώρα μας;

Υπάρχει μια κλισέ ατάκα που λένε πολλοί που ζουν και δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας “Ο ανταγωνισμός στο εξωτερικό είναι μεγάλος”. Ισχύει, ακόμα και στο κόσμημα. Η ελληνική αργυροχρυσοχοΐα έχει βέβαια βαθιά παράδοση και είναι καταξιωμένη διεθνώς. Όταν όμως εργάζεσαι στο εξωτερικό βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολλούς ταλαντούχους σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, με δυνατή φαντασία και προχωρημένες ιδέες που έχουν στα χέρια τους τα πιο προηγμένα μέσα για την υλοποίησή τους. Η άμεση επαφή με ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικούς τόπους, με διαφορετικές επιρροές και διαφορετικά στυλ, φρεσκάρει το μυαλό και αυτό είναι πάντα καλό.

Τι εντύπωση σου δημιουργεί η δημιουργική κίνηση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα;

Η γνωστή δυσχερής κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε και κάποια καλά αποτελέσματα. Στράφηκαν πολλοί στη δημιουργική εκτόνωση με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι να βγαίνουν στο προσκήνιο και να εντυπωσιάζουν με τις ιδέες τους. Η εντύπωση – συναίσθημα που μου δημιουργεί αυτό είναι εκτίμηση και μόνο. Αληθινή υπόκλιση.

b (3)

Από που αντλείς έμπνευση για τις συλλογές σου;

Έμπνευση μπορεί να μου δώσει οτιδήποτε. Μια συζήτηση που θα ακούσω κάπου τυχαία, μια μουντή – συννεφιασμένη ημέρα, ένα σχέδιο πάνω σε ένα πλακάκι, οτιδήποτε. Κυρίως όμως με γοητεύει κάτι χιουμοριστικό, κάτι που έχει μια ανατροπή και θα με κάνει να χαμογελάσω.

Τι έχει επηρεάσει την αισθητική σου μέχρι τώρα;

Πιστεύω πως η αισθητική είναι κατ’ αρχάς κάτι που κάθε άνθρωπος έχει μέσα του. Από εκεί και πέρα θεωρώ πως καθημερινά, ανάλογα με το περιβάλλον που ζούμε, διάφορα ερεθίσματα συμβάλλουν στη διαμόρφωσή της. Μία αφίσα που θα δούμε στο δρόμο, ένα τραγούδι που θα ακούσουμε, ένα βιβλίο που θα διαβάσουμε, ένα κτήριο που θα χαζέψουμε, μια κουβέντα που θα μας πουν. Η αισθητική όμως κυρίως καλλιεργείται με πολλή προσωπική δουλειά και μελέτη. Όλα αυτά δουλεύουν μέσα σου και διαμορφώνουν το ποιος είσαι. Και μετά είναι η σειρά σου να δώσεις κάτι πίσω και να μοιραστείς τη δική σου αισθητική μέσα από την δουλειά σου.

Τι χαρακτηρίζει / διαφοροποιεί το brand σου;

Η διαρκής αναζήτηση για κάτι νέο, κάτι καινούργιο σε συνδυασμό πάντα με την απαράμιλλη ποιότητα του ελληνικού χειροποίητου κοσμήματος είναι σίγουρα ένα βασικό χαρακτηριστικό των κοσμημάτων μου. Κάτι που χαρακτηρίζει επίσης τα B.JOUX είναι η ιστορία που υπάρχει πίσω από κάθε κομμάτι. Μια ιστορία πραγματική, όπως το κολιέ MOUSI που είναι ο σκύλος μου ο Μούσι που έχει μεγάλο μούσι ή μια ιστορία που δημιουργήθηκε μέσα στο μυαλό μου, όπως είναι το SWING, ένα πουλί που παραέφαγε, έκατσε στο κλαρί και αυτό έγειρε. Κυρίως όμως τα B.JOUX είναι κοσμήματα που θα τα δεις, θα χαμογελάσεις και θα τα φορέσεις διότι θα σου φτιάξουν τη διάθεση.

b (4)
Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός κομματιού; Ποια φάση απολαμβάνεις περισσότερο;

Έμπνευση, σχεδιασμός, ξανά σχεδιασμός ίσως και πάλι σχεδιασμός, καλούπια, χύτευση, φινίρισμα στο χέρι και επιχρύσωση. Απ’ όλες τις φάσεις, απολαμβάνω περισσότερο τη στιγμή που θα πιάσω κάθε κόσμημά μου για πρώτη φορά στα χέρια μου.

Ποια υλικά προτιμάς; Γιατί;

Επέλεξα συνειδητά ασήμι και χρυσό και όχι κάποιο οικονομικότερο υλικό όπως για παράδειγμα χαλκό. Το ασήμι και ο χρυσός, ως ευγενή μέταλλα, είναι υλικά καθαρά που μένουν αναλλοίωτα στη πάροδο του χρόνου. Ειδικά το ασήμι κατά πολλούς μάλλον ομορφαίνει με τον καιρό!

Πως φαντάζεσαι τα άτομα που επιλέγουν τα σχέδιά σου;

Φανταστικούς.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συνάντησες μέχρι σήμερα στην πορεία σου; Ποιες οι μεγαλύτερες χαρές;

Όλες οι ιδέες όταν από το μυαλό περνάνε στο χαρτί μέχρι να πάρουν σάρκα και οστά αντιμετωπίζουν πολλές και διάφορες δυσκολίες. Έτσι και τα Β.JOUX, αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, διότι κάθε δυσκολία είναι μια πρόκληση, μια πρόκληση για κάτι καλύτερο. Και κάθε φορά που καταφέρνεις αυτό το καλύτερο, γεμίζεις χαρά. Η μεγαλύτερη χαρά όμως είναι όταν συναντώ τυχαία κάποιον άγνωστο να φορά ένα κόσμημά μου!

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Σχέδια για το μέλλον ε? Το μέλλον θα δείξει.

Βρείτε τα B.JOUX  / bjouxshop.com

This slideshow requires JavaScript.

Από την Ήβη Βασιλείου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s