Η Παρέλαση της Λούλας Αναγνωστάκη στο Θέατρο 104

Parelasi_cue

Το μονόπρακτο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, Η Παρέλαση ανήκει στην Τριλογία της Πόλης μαζί με τη Διανυκτέρευση και την Πόλη. Πρόκειται για ένα από τα έργα σταθμούς της νεοελληνικής δραματουργίας, καθώς προσεγγίζει με ανεπιτήδευτο και άμεσο τρόπο θέματα που αφορούν στην ανθρώπινη υπόσταση, αλλά κυρίως θέματα με εθνικό, προσωπικό χαρακτήρα (στην γλώσσα που μιλάμε, καταλαβαίνουμε, νιώθουμε).

Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή (ονόματα που μοιάζουν να μην είναι τυχαία), ζουν έγκλειστα σε ένα σπίτι με μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο ένα φεγγίτη από τον οποίο παρακολουθούν τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πλατεία μπροστά από το σπίτι. Βλέπουν, εικάζουν, φαντάζονται, υφαίνουν ιστορίες άγνωστων ανθρώπων που περνούν έξω από το παράθυρό τους. Σαν να τους θυμούνται, σαν να έζησαν κάποτε κάτι μαζί, σαν να τους γνωρίζουν. Μία μέρα –ίσως στην επέτειο μιας εθνικής γιορτής- παρακολουθούν τις προετοιμασίες μιας παρέλασης. Το πλήθος συγκεντρώνεται, οι φωνές πληθαίνουν, η αναμονή κορυφώνεται, η παρέλαση παίρνει μια μη αναμενόμενη τροπή…

Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη τοποθετεί δύο νέους ανθρώπους στο κέντρο των ιστορικών εξελίξεων, στο κέντρο των συνεπειών των ιστορικών εξελίξεων. Δύο νέοι που διαμορφώνονται στο πλαίσιο ενός πολέμου, μιας εμφύλιας αντιπαράθεσης, του φόβου, της άγνοιας. Δύο νέοι που επιζητούν να αποφύγουν τα γεγονότα που επιβάλλει η εποχή, ενώ δεν είναι επιλογή τους και να ζήσουν αλλιώς. Ή έστω να ζήσουν στο περιθώριο.

Η σκηνοθεσία του Ρωμανού Καλοκύρη τοποθέτησε το έργο σε ένα ευφάνταστο πλαίσιο με τους δύο νέους να προσπαθούν να χτίσουν και να οριοθετήσουν τον κόσμο τους σε ένα κλειστό δωμάτιο. Τοίχος που τους προστατεύει, αλλά δεν περιορίζει την φαντασία και τις προοπτικές τους. Τοίχος παράθυρο, καμβάς, δρόμος. Πολύτιμος βοηθός τα σκηνικά και τα κοστούμια της Κωνσταντίνας Μαρδίκη, η μουσική του Νίκου Λάμπρου και οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου. Οι ηθοποιοί Μάριος Ράμμος και Ουρανία Φουρλάνου που υποδύθηκαν τους δύο ρόλους του έργου μοιράστηκαν το κείμενο με τους θεατές, διαχειρίστηκαν ορθά τις εντάσεις του και μετέδωσαν με ακρίβεια τα συμβάντα που έλαβαν χώρα εκτός του σκηνικού χώρου, αλλά και αυτά που κινήθηκαν εντός τους.

Από την Ήβη Βασιλείου

Η Παρέλαση της Λούλας Αναγνωστάκη στο Θέατρο 104

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ρωμανός Καλοκύρης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Κίνηση: Χριστίνα Μαριάνου
Μουσική: Nίκος Λάμπρου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Φράττη
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Αθουσάκη

Παίζουν:

Μάριος Ράμμος, Ουρανία Φουρλάνου

Θέατρο 104 (σκηνή Black Box), Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 11854, Αθήνα (Μετρό-Κεραμεικός)

Πρεμιέρα: Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, ώρα: 21.15

Ημέρες Παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη, στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 60΄

Τιμές εισιτηρίων: Γενική 10 €, Μειωμένο/ Ανέργων5€

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: Περιορισμένος αριθμός, τηλ.: 210 3455020

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s