Η Αϊσέ πάει διακοπές της Κωσταντίας Σωτηρίου από τις Εκδόσεις Πατάκη

aishe

Από μικρή έμαθες πως δεν πρέπει να παίρνεις στη ζωή τίποτε δεδομένο. Την οικογένειά σου ας πούμε, το κρεβάτι σου, το ψωμί που τρως κάθε μέρα, τον πατέρα σου, τη μάνα σου. Τη μια μέρα είσαι έτσι, την άλλη είσαι αλλιώς, τη μια μέρα ταΐζεις το γατί στην αυλή σας, την άλλη μέρα βάφεις τα ρούχα σου μαύρα, ετοιμάζεις τον μπόγο σου για να φύγεις. Και το χειρότερο είναι που φεύγεις.
Τίποτε δεν είναι δεδομένο, ούτε γατιά, ούτε αυλές, ούτε πατεράδες, ούτε μανάδες. Ειδικά αυτές.

”Η Αισέ πάει διακοπές” ήταν η κωδικοποιημένη ειδοποίηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για την έναρξη της εισβολής στην Κύπρο το 1974.
Η εισβολή που χώρισε τον τόπο, τους ανθρώπους, τις ζωές στην προ και μετά την εισβολή περίοδο. Οι διαφορές βάθυναν, έγιναν αγεφύρωτες. Η ιστορία, η γλώσσα, ο Θεός των κατοίκων έγιναν οι διαχωριστικές γραμμές που εξέθρεψαν το μίσος, το φόβο και την βαρβαρότητα. Ο χρόνος που περνά δεν στάθηκε ικανός να ημερώσει τον πόνο της συμφοράς, να επουλώσει τις πληγές, να ατονίσει την παρουσία των νεκρών και των αγνοουμένων. Ο παραλογισμός του πολέμου σημάδεψε τους νέους που γεννήθηκαν σε μια διχοτομημένη χώρα μετά την εισβολή. Κληρονόμησαν τις τραυματικές εμπειρίες των προγόνων τους και αγωνίστηκαν να συμφιλιωθούν με τη νέα μορφή του νησιού, τη σύνθεση του πληθυσμού, τις νέες συνήθειες. Καθώς όμως η Ιστορία καθορίζει ερήμην των ηρώων τη ζωή τους, υφαίνει σκληρά και αδυσώπητα τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να ακολουθήσουν τις επιταγές της ανθρώπινης ύπαρξης. Να αγαπήσουν, να πενθήσουν για τις απώλειες αλλά και να κάνουν επιλογές επώδυνες αναγκασμένοι να απαρνηθούν όλα όσα συνιστούν την ταυτότητά τους.

Η ηρωίδα του βιβλίου Χατισέ-Ελένη αφηγείται σε δεύτερο πρόσωπο τη ζωή της στο μαρτυρικό νησί και απευθυνόμενη στον ίδιο της τον εαυτό αποστασιοποιείται από τα γεγονότα και παρακολουθεί τη διαδρομή αλλά και τα αισθήματά της ως ένα άλλο τρίτο άτομο. Επιλογή ζωής για την Ελένη είναι ο Αρίφης ο οποίος μολονότι ανήκει στο στρατόπεδο του εχθρού, έχει διαφορετική γλώσσα και θρησκεία από εκείνη είναι ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο μπορεί να συμπορευθεί, εκείνος που αγάπησε άνευ όρων και εκείνος για τον οποίο αποφασίζει να απαρνηθεί τα όσια και ιερά της δικής της φυλής. Κρύβει την πραγματική της ταυτότητα και ζει ως μουσουλμάνα για τριάντα χρόνια με το νέο της όνομα υποχρεωμένη να υποδύεται κάποια άλλη, ακόμη και στο ίδιο της το παιδί.

Παράλληλα με την εξομολογητική αφήγηση της κεντρικής ηρωίδας σε γλώσσα νεοελληνική, καθαρή και αποκαλυπτική, ακούγεται η φωνή του τόπου σε Κυπριακή διάλεκτο. Υφαίνονται αρμονικά στίχοι, τραγούδια, δοξασίες του λαού με την οδύνη της Ελένης που βιώνει την προσωπική της απώλεια με την ταυτόχρονη καταστροφή της πατρίδας της .

Η συγγραφέας Κωσταντία Σωτηρίου με την ευρηματική δομή και αφήγηση κατορθώνει να υποβάλλει στον αναγνώστη συναισθήματα και σκέψεις, να δημιουργήσει συνειρμούς, να ανασύρει μνήμες εθνικές και ατομικές. Αισθητοποιεί με μυρωδιές, ήχους, τραγούδια, αγγίγματα την αγάπη που καταλύει σύνορα, εξουδετερώνει διαφορές και ενώνει τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως, καταδεικνύει τις διαφορές και τα τραύματα που ελλοχεύουν, υπάρχουν, ζουν χωρίς όμως να αναζοπυρώνει μίση και να καλλιεργεί αντιπαλότητες. Το βιβλίο της Κωσταντίας Σωτηρίου αποτελεί μια πολύτιμη κατάθεση ψυχής για τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας, τα οποία ο καθένας οφείλει να γνωρίζει και να θυμάται προσβλέποντας πάντα στην επίλυση τους. Η ίδια δηλώνει πως επιλέγει να είναι αισιόδοξη.

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 σε μια διχοτομημένη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και άλλα έντυπα της Κύπρου. Τώρα εργάζεται ως Λειτουργός Τύπου Τουρκικών Θεμάτων στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Η Κύπρος επανέρχεται συνέχεια στα γραπτά της.

Από την Ελένη Κουνενή

Το βιβλίο Η Αϊσέ πάει διακοπές της Κωσταντίας Σωτηρίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s