Η Ανδρομάχη Κοκόση μιλά για το βιβλίο Ο Καθρέφτης που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αέναον

=kathreftis'cue (1)

Ο Καθρέφτης της Ανδρομάχης Κοκόση (Εκδόσεις Αέναον) είναι ένα βιβλίο για τις στιγμές που καθορίζουν την ζωή ενός ανθρώπου, για όσα συνειδητοποιεί πως τον άλλαξαν και όσα δεν επεξεργάζεται από φόβο για την αλλαγή που θα επακολουθήσει. Ένας καθρέφτης που συγκεντρώνει όλα τα σημαντικά γεγονότα και φανερώνει την πραγματική ουσία όποιου τον αντιμετωπίσει, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει την ζωή σε νέα ανεξερεύνητα μονοπάτια! Η συγγραφέας μας μίλησε για την πορεία και τις διαδρομές του βιβλίου, για την συγγραφική διαδικασία και τις προεκτάσεις της.

Τι αποτέλεσε αφορμή και πηγή έμπνευσής για το βιβλίο σας;

Αφορμή στάθηκε η εικόνα μιας καλοβαλμένης κυρίας που μέσα στο μπλοκαρισμένο από την κίνηση αυτοκίνητό της, έφτιαχνε το μακιγιάζ της.
Τώρα όσο αναφορά την πηγή έμπνευσης, είναι λίγο πολύπλοκο. Ο Καθρέφτης μου είναι ένας αλλιώτικος καθρέφτης. Δεν δείχνει το πώς φαινόμαστε αλλά το πως είμαστε μέσα μας. Το να τον έβαζα να δείχνει απλά μια εικόνα αγγέλλου ή δαίμονα δεν μου φάνηκε αρκετό. Του έδωσα λοιπόν ακόμα μια ιδιότητα. Συλλέγει τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας και μας τις παρουσιάζει ως ταινία. Ο Καθρέφτης λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από εκείνο το γερό χαστούκι που τρώμε κάποια στιγμή όλοι μας. Εκείνο το χαστούκι που μας κάνει να χάνουμε τον μπούσουλα που λέμε. Αυτό που γίνεται η αιτία να πάμε λίγο πίσω και να δούμε τι ενδεχομένως δεν κάναμε σωστά. Μια μαγική -κατ’ εμέ- διεργασία, όπου ανακαλύπτουμε πολλά όχι μόνο για τους άλλους, μα και για μας τους ίδιους.

Μπορεί ένας άνθρωπος να κατακτήσει την αυτογνωσία; Μαθαίνουμε ποτέ τον εαυτό μας πλήρως;

Θεωρώ πως μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει το περιβάλλον που ζούμε. Οι περισσότεροι μαθαίνουμε τον εαυτό μας μέχρι το φευγιό της ψυχής από το σώμα μας. Και αυτό γιατί δοκιμαζόμαστε καθημερινά. Οι εμπειρίες που αποκτούμε, οι ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, θετικές ή αρνητικές, η κάθε αναποδιά ή επιτυχία, βάζουν και από ένα λιθαράκι. Όμως είναι δύσκολη η πλήρης αυτογνωσία. Αν τώρα ζούσαμε απομονωμένοι σε κάποιο βουνό ή νησί, χωρίς ανθρώπινη επαφή, ξεκομμένοι τελείως από τον «πολιτισμό», απόλυτα συνδεδεμένοι με την απλότητα της φύσης, τότε σίγουρα η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις θα ήταν «ναι».

Πόση δύναμη χρειάζονται οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ζωή μας;

Δεν μου αρέσει η λέξη «πρέπει». Κάνουμε κάτι γιατί θέλουμε, γιατί επιλέγουμε να το κάνουμε. Είναι αλήθεια πως για να αλλάξουμε χρειάζεται πολλή δύναμη. Να μπορέσουμε να φύγουμε από τα γνωστά μας, τα συνηθισμένα μας. Να σας πω όμως κάτι;. Την έχουμε όλοι μέσα μας αυτήν τη δύναμη. Αυτό το βιβλίο, ο Καθρέφτης αφορά αλλαγές που θέλει να κάνει η «Μαρίνα». Η κυρία «Αιμιλία» μιλά ξεκάθαρα για επιλογές. Για αυτές τις αλλαγές λοιπόν είναι απλά ένα «κλικ». Γιατί προφανώς για να θέλεις να αλλάξεις κάτι, σημαίνει πως σε ενοχλεί. Αυτό πιστεύω πως είναι το πρώτο βήμα και το πιο δύσκολο, να το φωνάξεις πως σε ενοχλεί. Να αποδεχτείς δηλαδή την ανάγκη της αλλαγής και να την αγκαλιάσεις. Να μαλώσεις τον εαυτό σου, αλλά και να τον φιλήσεις. Να καταφέρεις να τον απογυμνώσεις από τον εγωισμό και από το αίσθημα της ήττας ή του φόβου ή της μοναξιάς . Όλα αυτά από μόνα τους είναι λυτρωτικά και σε ατσαλώνουν. Από εκεί και πέρα αυτό που χρειάζεται είναι να θέλεις να παραμείνεις στο στόχο σου.

kathreftis'cue (2)

Είναι όλα ζήτημα κατάλληλης στιγμής;

Για μένα ναι. Όσο πιο καλή σχέση έχεις με το «μέσα» σου, τόσο πιο εύκολα αναγνωρίζεις την κατάλληλη στιγμή. Είναι σαν μια φωνή που σε καλεί.

Ποιες θεωρείτε αρετές για την ζωή μας;

Ωραία ερώτηση! Καλοσύνη, ειλικρίνεια, υπομονή, επιμονή.

Η συγγραφή είναι αποτέλεσμα έμπνευσης ή πειθαρχημένης εργασίας;

Η έμπνευση από μόνη της δεν αρκεί. Οφείλεις να είσαι 100% σε αυτό που κάνεις. Να του αφιερώνεις τον χρόνο σου και τον εαυτό σου. Μόνο έτσι αυτά που γράφεις θα είναι αληθινά. Για μένα η συγγραφή είναι μια βαθιά βουτιά στη ψυχή μου. Δεν είναι «γράφω για να γράφω».

Ποια θέματα σας συγκινούν;

Όλα γύρω από τον άνθρωπο. Η ψυχοσύνθεσή του, η ζωή του, τα συναισθήματά του, η αλήθεια του.

Ποιους συγγραφείς αγαπάτε;

Δεν μπορώ να πω πως αγαπώ κάποιον συγκεκριμένα. Ξεχωρίζω τον Μπορις Βιάν γιατί σημάδεψε την εφηβεία μου, τον Μπουκόφσκι γιατί σημάδεψε την πρώτη νιότη μου, τον Ουμπέρτο Έκο γιατί με ταξίδεψε, τον Γκυ ντε Μονπασάν γιατί με ωρίμασε.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι του βιβλίου που σας συγκινεί ιδιαίτερα; Αν ναι, γιατί;

Ναι, υπάρχει. Τα λόγια της «Μαρίνας» στη νεογέννητη κόρη της. Το καλωσόρισμα στη ζωή και η υπόσχεση της. Κάπως έτσι θα ήθελα να το κάνω και εγώ.

Από την Ήβη Βασιλείου

kathreftis'cue (3)

Ο Καθρέφτης της Ανδρομάχης Κοκόση κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αέναον

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s