Η Ελένη Βλάχου μιλά για τα Όνειρα του Αϊνστάιν

%cf%84%ce%b1%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1_%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%b9%cc%88%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd_1

Ο χρόνος είναι μία έννοια σχετική. Μπορεί να περνάει πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, να είναι αφόρητος ή υπέροχος, να είναι τελείως άδειος ή γεμάτος με τα πιο όμορφα πράγματα. Όνειρα, ανθρώπους, τέχνη που να τροφοδοτούν την φαντασία και την πραγματικότητά μας. Η σκηνοθέτις Ελένη Βλάχου μας μίλησε για όλα αυτά και για την παράσταση Τα όνειρα του Αϊνστάιν  που παρουσιάζεται από την Ομάδα Όμορος στο Θέατρο Νέου Κόσμου.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κείμενο; Τι σας αρέσει σ΄αυτό;

Το γεγονός ότι συνδυάζει στοιχεία από τον κόσμο της φαντασίας π.χ. περιγραφή κόσμων όπου οι άνθρωποι ζουν για πάντα ή κινούνται σε τρεις διαστάσεις, με μία πραγματικότητα που έχει αποδειχθεί επιστημονικά-η σχετικότητα του χρόνου. Το καταπληκτικό σε αυτό το κείμενο είναι ότι όλο αυτό το μπέρδεμα επιστήμης και φαντασίας, με αρκετή δόση χιούμορ, μιλά τελικά για πράγματα καθημερινά, πράγματα που αφορούν όλους και δίνει κατά τη γνώμη μου μια αισιόδοξη ματιά απέναντι στη ζωή.

Πως δουλέψατε για να γίνει παράσταση;

Η διασκευή του κειμένου γινόταν παράλληλα με τις πρόβες. Το βιβλίο αποτελείται από πολλές μικρές αυτόνομες ιστορίες. Επιλέγαμε κάθε φορά μία ή δύο ιστορίες και τους αφιερώναμε μερικές μέρες πρόβας. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, συζήτηση αλλά και παρουσιάσεις που ετοίμαζαν οι ηθοποιοί στο σπίτι, καταλήγαμε στη “γλώσσα” που θα χρησιμοποιήσουμε για να αφηγηθούμε την κάθε ιστορία ξεχωριστά.

Ο χρόνος ποια μορφή έχει στην εποχή μας;

Τη μορφή ενός εχθρού που προσπαθούμε διαρκώς να νικήσουμε. Στην εποχή μας ο χρόνος είναι κάτι που έχουμε βαλθεί υποχρεωτικά και με κάθε κόστος να δαμάσουμε.

Επηρεάζει την ζωή μας; Την καθορίζει;

Πιο πολύ απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε. Αν σκεφτεί κανείς ότι η ζωή μας κατά μία έννοια είναι ο χρόνος που “μας έχει δοθεί”, τότε είναι αυτονόητο ότι ο τρόπος που χειριζόμαστε το χρόνο μας, επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας. Αυτό βέβαια μας δίνει και ένα ισχυρό πλεονέκτημα: είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο υπέρ μας.

ΤαΌνειρα_τουΑϊνστάιν_3

Με ποιον τρόπο μπορούμε να δίνουμε αξία στον χρόνο που περνάει;

Με το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Το θέατρο αποτελεί τρόπο για να αποδράσουμε απόν χρόνο; Αν ναι, το καταφέρνει;

Το θέατρο, όπως και όλες οι τέχνες, έχει καταφέρει πολλές φορές να εξαφανίσει τη ροή του χρόνου. Συχνά ακούμε μια μελωδία και νιώθουμε ότι ο χρόνος σταμάτησε, βλέπουμε μια παράσταση και δεν καταλαβαίνουμε πώς πέρασε η ώρα, στεκόμαστε μπροστά σ’ ένα έργο τέχνης σε κάποιο μουσείο και νιώθουμε ότι γυρνάμε πίσω στο χρόνο. Οπότε ναι –αν και συχνά είναι υποκειμενικό- η τέχνη και το θέατρο μας βοηθούν να αποδράσουμε από το χρόνο.

Ποιο κομμάτι του κειμένου ξεχωρίζετε; Γιατί;
Αγαπώ πολύ τα Ιντερμέδια, τις μικρές σκηνές που παρεμβάλλονται των αυτόνομων ιστοριών για το χρόνο και στις οποίες παρουσιάζονται οι ήρωές μας, ο Αινστάιν και ο Μπέσσο. Στις σκηνές αυτές, 4 στο σύνολό τους, βλέπουμε την πορεία του νεαρού τότε Αινστάιν προς τη σύνταξη της θεωρίας της σχετικότητας, μέσα από τις συναντήσεις του με τον στενό του φίλο Μπέσσο. Βλέπουμε τους προβληματισμούς του, το πάθος του, το θράσος που του επιτρέπει η νεαρή ηλικία του. Είναι σαν να επιστρέφουμε για λίγο στην πηγή της έμπνευσης όλων αυτών των κόσμων, όλων αυτών των απεριόριστων δυνατοτήτων που δίνει η ποικιλία της ροής του χρόνου, σαν να κρυφοκοιτάμε λίγο μέσα στο μυαλό μιας ιδιοφυΐας.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας Όμορος;

Στην σύντομη σχετικά ως τώρα πορεία μας έχουμε καταπιαστεί με πράγματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Πρώτα Shakespeare, το έργο Πολύ κακό για το τίποτα, κλασικό κείμενο, τραγικό και κωμικό μαζί, έπειτα η Ερωφίλη του Χορτάτση, κρητική διάλεκτος και ένα κείμενο βγαλμένο από τα βάθη της ελληνικής παράδοσης και τώρα Τα όνειρα του Αινστάιν του Lightman, μία νουβέλα για τη φύση του χρόνου. Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε για όσο έχουμε κάτι ακόμα να πούμε.

Από την Ήβη Βασιλείου

ΤαΌνειρα_τουΑϊνστάιν_2

Τα όνειρα του Αϊνστάιν από τη Θεατρική Ομάδα ΟΜΟΡΟΣ στο Θέατρο Νέου Κόσμου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Βλάχου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μουστάκα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου

ΧΩΡΟΣ
Δώμα
Από 24.2.2017 μέχρι 9.4.2017

ΩΡΕΣ
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Παρασκευή
Κανονικό 12€
Φοιτητικό 10€
Ανέργων 8€
Σάββατο-Κυριακή
Κανονικό 13€
Φοιτητικό / Ανέργων 10€

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s