Σιχτίρ Ευρώ και…Relax! Του Βασίλη Παπαβασιλείου από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης

20170228145017

Ένα από τα ευτυχήματα της τελευταίας περιόδου υπήρξε η έκδοση του βιβλίου Σιχτίρ Ευρώ και… Relax! του Βασίλη Παπαβασιλείου από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Πρόκειται για τα δύο θεατρικά κείμενα του συγγραφέα που παρουσιάστηκαν (το δεύτερο εξακολουθεί να παρουσιάζεται) στο Θέατρο Τέχνης τα δύο τελευταία χρόνια.

Το Σιχτίρ Ευρώ, Μπουντρούμ Δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι –που πήρε το Βραβείο «Κάρολος Κουν», Δραματουργίας Νέου Ελληνικού έργου 2016- είναι ο ευχαριστήριος μονόλογος του τροφίμου της χρονιάς του Ασύλου Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικώς Υστερούντων και παράλληλα η ευφυέστατη σάτιρα του Βασίλη Παπαβασιλείου για την σύγχρονη Ελλάδα, τα πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας και την δική μας θέση μέσα, δίπλα και απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν. Ο συγγραφέας με άμεσο, κατανοητό, χειροπιαστό τρόπο απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη και θεατή, ανεξαρτήτως καταβολών, εκφέρει τον υψηλού επιπέδου λόγο του και μοιράζεται τους προβληματισμούς του εν είδει ερωτήματος και διαλόγου, χωρίς να αναζητά λύσεις –γιατί άλλωστε λύσεις δεν υπάρχουν. Συναντά τους αναγνώστες του στους τόπους της κοινής εμπειρίας και μιλά για την Ελλάδα, τους Έλληνες, «το μάτι με το οποίο βλέπουν τα πράγματα» και βέβαια, τον τρόπο με τον οποίο αυτό έχει διαμορφωθεί –η ιδιοσυγκρασία μας έχει να κάνει με την ιστορία μας ή με τα γονίδια μας;-. Μιλά για το θέατρο, για το τι συνιστά ζωή και τι θάνατο, για το παρελθόν και το μέλλον με την μορφή μιας επιθεώρησης που τελικά αποτελεί κομμάτι ιστορίας. Της ιστορίας μας. 

Το Relax…Mynotis, παρόλο που πραγματεύεται αρκετά κοινά θέματα, διαφοροποιείται τόσο ως προς τη δομή, όσο και ως προς το ύφος. Σε αυτή την περίπτωση παρακολουθούμε ένα διαλογικό έργο δύο χαρακτήρων. Ενός καταξιωμένου, ηλικιωμένου ηθοποιού και του νεαρού συμβολαιογράφου στον οποίο υπαγορεύει την διαθήκη του εξηγώντας τις επιλογές του, αναλύοντας την σκέψη του και μιλώντας για την ζωή του, κινούμενος στον χρόνο προς τα πίσω, αλλά και προς τα μπρος. Ο νεαρός ακούει, πυροδοτεί, επεξεργάζεται και καταγράφει, μέχρι να έρθει εκείνος στην θέση του ομιλούντος προσώπου. Δύο άνθρωποι που συνομιλούν πραγματικά, απελευθερωμένοι από την ροή του χρόνου. Το κείμενο του Βασίλη Παπαβασιλείου οξυδερκές και οξύ, βαθύ και γενναιόδωρο, συνομιλεί με καλλιτέχνες, συγγραφείς και κείμενα. Με κέντρο και σε αυτήν την περίπτωση την Ελλάδα και τους Έλληνες, προσεγγίζει και επεξεργάζεται φιλοσοφικά τα θέματα που τον απασχολούν και μιλά με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς επιτήδευση για την τέχνη του θεάτρου (συνομιλώντας με έναν τρόπο με τον Θεατροποιό του Τόμας Μπέρνχαρντ), και τους ηθοποιούς με τα ταλέντα, τις αδυναμίες και τις διαφορετικές προθέσεις τους, για όσους γράφουν, μιλούν, εκφράζουν άποψη. Και εδώ, ξανά μιλά για τις ζωές και τους θανάτους της μοναδικής ύπαρξής μας και αναζητά που αρχίζουν και που τελειώνουν η Ζωή και ο Θάνατος. Μιλά για όλα αυτά με ʺίσες δόσειςʺ αυστηρότητας και τρυφερότητας, γιατί κάπου εκεί βρίσκεται η αλήθεια.

Από την Ήβη Βασιλείου

Το βιβλίο Σιχτίρ Ευρώ και… Relax! του Βασίλη Παπαβασιλείου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s