Εκτός Ορίων από την Ομάδα So7 στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

ektos orion - cue

«Αυτή η ποίηση είναι η ηχώ απ΄ όσα ζω».

Στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο η παράσταση Εκτός Ορίων σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουρούμπαλη και Φρόσως Κορρού. Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στα ποιήματα των Ελύτη, Καβάφη, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Μποντλέρ, Μπόρχες, Πάουντ, Παρασκευοπούλου, Πλάτωνα, Πόε, Πρεβέρ, Ρίτσου, Σαχτούρη, Λειβαδίτη, Μαγιακόφσκι, Σεφέρη, Σινόπουλου, Θεολόγου, Έλιοτ, Σοφοκλή, Χάινε, Χικμέτ, Κάλβου και άλλων και φέρνει επί σκηνής ένα νέο κείμενο φτιαγμένο από στίχους των μεγάλων ποιητών. Ένα κείμενο με λόγια που έχουν ειπωθεί και βρίσκουν μία νέα υπόσταση σε ένα νέο έργο με αρχή, μέση και τέλος, σε μία εποχή που έχει ανάγκη να ανακαλύψει ξανά τον πλούτο της λογοτεχνίας, στην ζωή μας που ρέει όπως ρέει η ποίηση, όπως ρέει ο λόγος.

Η παράσταση της ομάδας So7 κατορθώνει να χρησιμοποιήσει με λόγο και αιτία το υπάρχον υλικό της ποίησης που μέχρι ένα βαθμό γνωρίζουμε ήδη και να δημιουργήσει ένα νέο κείμενο που μιλά άμεσα για αυτά που σκεφτόμαστε και συχνά δεν γίνονται λόγος, για αυτά που αισθανόμαστε, φοβόμαστε, ελπίζουμε και για αυτά που ζούμε καθημερινά. Όλα βρίσκονται εκεί. Στην ποίηση, στην παράσταση. Η καθημερινότητα που πιέζει, η επανάληψη που πνίγει, η ανάγκη για τα μεγάλα και τα μεγαλύτερα. Η πίστη ότι θα έρθουν. Και η στάση ζωής που επιβάλει να είμαστε μαζί και να παλεύουμε.

Ο ποιητικός λόγος –ο δυνατός, ο συγκινητικός, ο σπουδαίος- βρίσκει τον δρόμο του στο νέο εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Κουρούμπαλης με την λογοτεχνική συνεργασία του Δημήτρη Μπλανά και την σκηνική απόδοσή του από μια νέα, δυναμική ομάδα ηθοποιών (Αγοραστή Αρβανίτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Μαρία Κωνσταντά, Χρήστος Τσαβλίδης, Σταύρος Τσουμάνης). Την επιμέλεια της κίνησης των ηθοποιών ανέλαβε η Φρόσω Κορρού και την κινηματογραφικής αισθητικής και αίσθησης μουσική (και ηχητικό σχεδιασμό) ο Κώστας Ξενόπουλος. Τα κοστούμια επιμελήθηκε η Δομινίκη Βασιαγεώργη. Ο Στάθης Μήτσιος δημιούργησε το σκηνικό περιβάλλον με τη χρήση του video mapping ενισχύοντας την κινηματογραφική αισθητική, την αντίθεση και την συνύπαρξη του υπερρεαλιστικού στοιχείου της εικόνας και του λόγου με το ρεαλιστικό της ύπαρξης σε μία παράσταση που χρησιμοποιεί τον αφαιρετικό λόγο και την αφαιρετική εικόνα για να μιλήσει για πολύ συγκεκριμένα αισθήματα, αισθήσεις και σκέψεις. Μια παράσταση που αποτελεί την αρχή μιας ιδέας.

Από την Ήβη Βασιλείου

Εκτός Ορίων από την Ομάδα So7 στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Σκηνοθεσία: So7 (Δημήτρης Κουρούμπαλης, Φρόσω Κορρού)

Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού

Δραματουργία: Δημήτρης Κουρούμπαλης

Μεταφράσεις – Λογοτεχνική συνεργασία: Γιώργος Μπλάνας

Μουσική – Σχεδιασμός ήχων: Κώστας Ξενόπουλος

Εικονικό περιβάλλον – Projection Mapping: Στάθης Μήτσιος

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Κοστούμια: Δομινίκη Βασιαγεώργη

Παραγωγή: Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Παίζουν: Αγοραστή Αρβανίτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Μαρία Κωνσταντά, Χρήστος Τσαβλίδης, Σταύρος Τσουμάνης.

Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s