LNE designer jewelry: Κοσμήματα από μνήμες

olive-earrings-br
Olive Earings

Η Ελένη Μπουμπάρη ξεκινάει από τις μνήμες μας, τον τόπο μας και τους πιο αγαπημένους μας προορισμούς για να εμπνευστεί, να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα κοσμήματα του LNE designer jewelry. Είναι αρχιτέκτων, δουλεύει με την φαντασία και αγαπά την δημιουργία. Με minimal γραμμές φτιάχνει κοσμήματα που ταιριάζουν σε κάθε στυλ, γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της εμφάνισής μας και μπορούν να μας συνοδέψουν όλες τις ώρες της ημέρας. Η νέα της συλλογή, που μόλις κυκλοφόρησε, αντλεί έμπνευση από τη Δήλο και την Μύκονο, φέρει εικόνες και αισθήσεις νησιών και θάλασσας και μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι! 

Πως επέλεξες αυτό το επάγγελμα;
Έχω σπουδάσει αρχιτεκτονική, την οποία εξασκώ παράλληλα με τη δημιουργία των κοσμημάτων. Κατά κάποιο τρόπο η μια δραστηριότητα δεν είναι τελείως ανεξάρτητη από την άλλη, μιας και έχουν κοινή βάση το σχεδιασμό. Τα κοσμήματα εκπληρώνουν την ανάγκη μου να σχεδιάζω σε μικρή κλίμακα. Όμως εξίσου σημαντική ήταν η ανάγκη μου να δω άμεσα υλοποιημένα τα σχέδιά μου καθώς και να δουλεύω με τα χέρια μου. Η δημιουργία κοσμημάτων καλύπτει αυτές μου τις ανάγκες και μάλλον αυτό γίνεται αντιληπτό και από τους γύρω μου, μιας και πολλοί μου λένε ότι ταιριάζει πολύ στην προσωπικότητά μου.

Από που αντλείς έμπνευση για τις συλλογές σου;
Οι συλλογές μου είναι εμπνευσμένες από την Ελλάδα και αποτελούν μικρές αφορμές ανάκλησης αναμνήσεων. Κάθε συλλογή αφορμάται ένα συγκεκριμένο τόπο, τον οποίο προσπαθώ να προσεγγίσω από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να αναδείξω χαρακτηριστικά του σημεία, προϊόντα, μορφές, κατασκευές οι οποίες εν δυνάμει μπορεί να ξυπνούν συναισθήματα και αναμνήσεις. Κάθε κόσμημα που προκύπτει όμως συνοδεύεται από την ταυτότητά του, ένα μικρό κείμενο το οποίο δίνει πληροφορίες για την πηγή της έμπνευσής μου. Για παράδειγμα η νέα συλλογή που κυκλοφόρησε μόλις αφορά στη Μύκονο και τη Δήλο. Στη συλλογή αυτή έχω χρησιμοποιήσει μορφές όπως το σχήμα του νησιού της Μυκόνου, τον Πέτρο τον πελεκάνο, την Παραπορτιανή, τον αμφορέα της Μυκόνου, τις γάτες της Μυκόνου και τους λέοντες της Δήλου.

mykonos_bracelet_double-chain_on-me
Mykonos Bracelet

Τι έχει επηρεάσει την αισθητική σου μέχρι τώρα;
Οι σπουδές μου πάνω στην αρχιτεκτονική έχουν σίγουρα επηρεάσει την αισθητική μου και τον τρόπο που προσεγγίζω το κόσμημα. Εκτός όμως από τις ίδιες τις σπουδές, έχω σίγουρα επηρεαστεί και από μια σειρά ανθρώπων τους οποίους έχω «γνωρίσει» μέσα από την αρχιτεκτονική. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων σχεδιαστών, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται επίσης από το χώρο της αρχιτεκτονικής, οι οποίοι συνδυάζουν το σχεδιασμό αντικειμένων μικρής κλίμακας (design) με στοιχεία από την ελληνική παράδοση και οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μένα.

Τι χαρακτηρίζει, διαφοροποιεί το brand σου;
Αυτό που για μένα κάνει ξεχωριστό το LNE designer jewelry είναι ότι δεν πρόκειται για ένα brand απρόσωπων κοσμημάτων αλλά ούτε και για κοσμήματα souvenir με την ξεπερασμένη και παλιομοδίτικη έννοια του όρου. Πρόκειται για κοσμήματα που μπορούν να σταθούν από μόνα τους ως αντικείμενα minimal σχεδιασμού αλλά ταυτόχρονα είναι νοηματικά επαυξημένα με τη σύνδεση με τον τόπο. Με τη συνοδεία του κειμένου «ταυτότητας» μπορούν να λειτουργήσουν ως έξυπνα και με άποψη αναμνηστικά ενός τόπου.
Το επιπλέον χαρακτηριστικό που κάνει το LNE designer jewelry να ξεχωρίζει είναι ο συνδυασμός των minimal κοσμημάτων με τις πράσινες και μαύρες οξειδώσεις οι οποίες δημιουργούν ένα πρωτότυπο αισθητικό αποτέλεσμα.

chios-oxidized-brass-pendant
Chios Pendant

Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός κομματιού; Ποια φάση απολαμβάνεις περισσότερο;
Η κάθε νέα σειρά ξεκινά από την έρευνα πριν περάσω στο σχεδιασμό. Πρώτα κάνω μια μικρή έρευνα και προσπαθώ να αναγνωρίσω κάποια βασικά στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι χαρακτηριστικά για έναν τόπο. Στη συνέχεια τα προσεγγίζω σχεδιαστικά ψάχνοντας να βρω την κατάλληλα κλίμακα που να τα αναδεικνύει. Το επόμενο βήμα είναι η «κοπή» του σχεδίου και έπειτα γίνεται η τελική επεξεργασία του φινιρίσματος ανάλογα με το υλικό και το είδος τους κοσμήματος. Ανάλογα από το υλικό του κοσμήματος η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική. Για παράδειγμα αν πρόκειται για χαλκό ακολουθεί φινίρισμα, οξείδωση (μαύρη ή πράσινη) και λακάρισμα, στο ασήμι απλά γίνεται φινίρισμα ενώ ο ορείχαλκος κάποιες φορές οξειδώνεται μερικώς και έπειτα γίνεται το φινίρισμα και το λακάρισμα. Όμως η διαδικασία δε σταματά εκεί καθώς στη συνέχεια γίνεται η φωτογράφιση του κοσμήματος, η επεξεργασία και η ηλεκτρονική του ανάρτηση.
Για να είμαι ειλικρινής μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι η διαδικασία περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές φάσεις και έτσι υπάρχει μια εναλλαγή στις καθημερινές δράσεις στο εργαστήριο, όμως ο σχεδιασμός και το ραφινάρισμα είναι οι αγαπημένες μου φάσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ποια υλικά προτιμάς; Γιατί;
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ στα κοσμήματά μου είναι κυρίως ο ορείχαλκος, ο χαλκός και το ασήμι, το καθένα για διαφορετικό λόγο. Ο ορείχαλκος είναι εύκολο υλικό με πολλές δυνατότητες επεξεργασίας και βασικό χαρακτηριστικό για την επιλογή του ήταν η δυνατότητά του να οξειδώνεται σε γαλάζιες και ροζ αποχρώσεις. Το ίδιο ισχύει και για το χαλκό τον οποίο προτιμώ όταν θέλω να επιτύχω πράσινη οξείδωση. Το ασήμι είναι ένα υλικό πολύ διαδεδομένο με μεγάλη αντοχή στο χρόνο και πολλές δυνατότητες επεξεργασίας έχει όμως σχετικά υψηλότερο κόστος παραγωγής και δεν έχει μεγάλη γκάμα οξειδώσεων και γι αυτό το χρησιμοποιώ σε λιγότερα σχέδια.

cat_ring
Cat Ring

Πως φαντάζεσαι τα άτομα που επιλέγουν τα σχέδιά σου;
Στην πραγματικότητα δε μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρχει γυναίκα που να μην της ταιριάζει κάποιο από τα σχέδιά μου. Ίσως να ακούγεται υπερβολικό αλλά πιστεύω ότι τα μενταγιόν για παράδειγμα είναι κοσμήματα που μπορούν να φορεθούν εύκολα από γυναίκες και κορίτσια με διαφορετικά στυλ, από casual, έως έθνικ ή elegant glam. Η αλήθεια είναι όμως ότι κάποια από τα κομμάτια θέλουν πυγμή για να μπορέσει να τα υποστηρίξει αυτή που θα επιλέξει να τα φορέσει. Σίγουρα τα δαχτυλίδια μου αποτελούν statement κομμάτια τα οποία ταιριάζουν σε δυναμικές γυναίκες ανεξαρτήτως στυλ.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συνάντησες μέχρι σήμερα στην πορεία σου; Ποιες οι μεγαλύτερες χαρές;
Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι ότι επέλεξα να στήσω το εργαστήριό μου εκτός Αθηνών και αυτό έχει κόστος από πλευράς ευκολίας στην πρόσβαση σε πρώτες ύλες και σε συνεργάτες.
Τη μεγαλύτερη χαρά την αντλώ από τις αντιδράσεις των ανθρώπων που βλέπουν τα κοσμήματά μου, γιατί βλέπω ότι πραγματικά τους αρέσουν και τα βρίσκουν ιδιαίτερα και αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω και να προσπαθώ να εξελίσσω τη δουλειά μου συνεχώς.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Αυτήν την περίοδο κάνω κάποιες συζητήσεις με πιθανούς συνεργάτες στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα. Στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες να κυκλοφορήσουν και νέες συλλογές που να αφορούν σε αγαπημένους προορισμούς και να κάνω μια έκθεση η οποία να παρουσιάζει συνολικότερα τη δουλειά μου σε συνεργασία με ένα μεγάλο ίδρυμα. Παράλληλα ετοιμάζω μια σειρά χειροποίητα κοσμήματα για την παράσταση «Ονειροφύλακες» η οποία θα ανέβει στη Χίο μέσα στο Μάρτιο.

This slideshow requires JavaScript.

Περισσότερα κοσμήματα & Επικοινωνία: LNE designer jewelry

 

Από την Ήβη Βασιλείου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s