Μέσα από τις σκιές του Χουάν Χοσέ Μίγιας από τις Εκδόσεις Ψυχογιος

9786180119558_hd
«Είμαι καλός άνθρωπος, ποτέ δεν έχω κάνει κακό σε κανέναν, κι αυτό με έχει απομακρύνει από τον κόσμο».

Ο Δαμιάν Λόμπο είναι ένας άνθρωπος σαν όλους μας. Ίσως λίγο πιο εσωστρεφής από τους περισσότερους. Ζει σε μια δύσκολη εποχή, δεν έχει σύντροφο, μόλις απολύθηκε από την δουλειά του. Βρίσκει καταφύγιο στον εαυτό του, του μιλάει, τον ακούει, προσπαθεί να τον καταλάβει και να τον διαχειριστεί. Παράλληλα, η ζωή κινείται, τρέχει και ο Δαμιάν δεν μπορεί παρά να υποταχθεί. Μετά από μια περιέργως επαναστατική παρόρμηση διαπράττει μία μικροκλοπή σε ένα παζάρι και για να αποφύγει τον εξευτελισμό και την τιμωρία κρύβεται στο εσωτερικό μιας ντουλάπας. Πριν προλάβει να δραπετεύσει, η ντουλάπα μεταφέρεται στο σπίτι της Λουθία. Ο Δαμιάν πλέον ζει στην σκιά της ντουλάπας, στην σκιά της οικογένειας της Λουθία. Τους παρακολουθεί, τους παρατηρεί (όπως δεν είχε παρατηρήσει ποτέ άλλον άνθρωπο, καθώς κανείς δεν έχει τον χρόνο να δει πραγματικά πως είναι και πως ζουν οι γύρω του) τους μαθαίνει, σχεδόν τους στοιχειώνει σαν φύλακας άγγελος, σαν φάντασμα. Μέχρι να καταφέρει να κοιτάξει βαθιά μέσα του, να δει ουσιαστικά και τον εαυτό του, να τολμήσει να βγει από το περιθώριο (που ως τώρα θεωρούσε προστασία από τον αδηφάγο κόσμο), να βρει το δικό του φως.

Ο Χουάν Χοσέ Μίγιας, ένας από τους πιο αγαπημένους Ισπανούς συγγραφείς, γράφει ένα βιβλίο ειλικρινές και πρωτότυπο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και το διατηρεί μέχρι την τελευταία σελίδα. Με το εξαιρετικό εύρημα του διαλόγου του ήρωα με τον εαυτό του (πράγμα που σίγουρα έχουμε κάνει όλοι), ο συγγραφέας περιγράφει με απολύτως ρεαλιστικό τρόπο καταστάσεις και σκέψεις σουρεαλιστικές, αλλά παρούσες και πραγματικές. Τολμάει να μιλήσει, χωρίς επιτήδευση, για την μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, τα βάθη της σκέψης που βρίσκονται μέσα μας πάντα, την σχέση με τους δικούς μας ανθρώπους που θεωρείται δεδομένη και αυτονόητη μένοντας απροστάτευτη μπροστά στην φθορά, την ανάγκη μας για πραγματική επικοινωνία, για συνύπαρξη, για άγγιγμα. Με απλότητα και ακρίβεια μας χαρίζει την περίπλοκη πορεία ενός ανθρώπου από το σκοτάδι του εαυτού του και τους χαώδεις δρόμους της σκέψης του στο φως της διεκδίκησης της ζωής που βρίσκεται «εκεί έξω».

Ο ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΙΓΙΑΣ γεννήθηκε το 1946 στη Βαλένθια. Αρθρογράφος και συγγραφέας, αρχικά αντιμετωπίστηκε από τους κριτικούς ως διανοούμενος μυθιστοριογράφος. Ωστόσο, από τη δεκαετία του ’80 που άρχισε να συνεργάζεται με την εφημερίδα El País, έγινε αγαπητός στο ευρύ κοινό και το σύνολο του έργου του έτυχε σημαντικής αναγνώρισης. Μάλιστα, έχει τιμηθεί με τα λογοτεχνικά βραβεία Nadal και Primavera και με το Μυθιστόρημα δημοσιογραφικό Mariano de Cavia.

Το βιβλίο Μέσα από τις σκιές κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Από την Ήβη Βασιλείου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s