My Book/Self: Δημήτρης Κουρούμπαλης

img_2827

Διαβάζετε καθημερινά;

Ναι.

Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια;

Προτιμώ τα γράμματα από τα χρώματα και τα σχήματα και τα ρούχα. Μερικές φορές κι από τους ανθρώπους. Σε μια εικόνα το βλέμμα μου αντιλαμβάνεται πρώτα την παρουσία γραμμάτων. Το τυπογραφικό σύμπαν της σελίδας με ταξιδεύει πολύ μακριά και πάνω από την βαρύτητα του κόσμου.

Τι προσφέρει στην ζωή σας;

Το διάβασμα είναι ένα άλσος μέσα στο θόρυβο όπως λέει κι ο Θάνος Lost. Αερίζει τα κλειστά δωμάτια του μυαλού μου, κάνει την καρδιά μου νεαρή, τα πόδια μου ελαφριά, με κάνει να θαυμάζω τον άνθρωπο, να τον αγαπώ.

Πως διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;

Με τέσσερις τρόπους. Α) Από το περιεχόμενο Β) Από το συγγραφέα Γ) Από αναφορές σε έντυπα, σε site, σε άλλα βιβλία Δ) Αν μου το συστήσει ο φίλος μου ο Γιάννης.

Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;

Είναι εκείνο που το σκέπτομαι όλη την μέρα κι ανυπομονώ να βρεθώ πάλι μέσα του. Εκείνο που το συζητώ ακόμη και με ανθρώπους που με κοιτάζουν με απορία γιατί δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αυτό που τους λέω. Το βιβλίο που μένει κοντά μου για καιρό αφού το έχω τελειώσει.

Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος; Που διαβάζετε συνήθως;

Δύο διαφορετικές ερωτήσεις. Διαβάζω συνήθως όπου βρω χρόνο. Η ιδανική συνθήκη είναι κοντά στη βιβλιοθήκη μου, κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν η ζωή έξω εργάζεται. Μ’ αρέσει να μπορώ να ανατρέξω σε άλλα βιβλία, να έχω λεξικό για να ακολουθώ παραπομπές ή συνειρμικές σκέψεις που έρχονται από την ανάγνωση. Το λέω υλικό internet.

Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;

Είναι μελοδραματική η διατύπωση του Franz, πιο εύκολα σπάει η ζωή την ψυχή παρά ένα βιβλίο. Υπάρχουν βιβλία όμως που μ’ έχουν κάνει να νιώσω αθάνατος, ο Σκλάβος του Ίσαακ Μπάσεβιτς Σίνγκερ, η εργογραφία του Σέξπηρ, η ποίηση του Ρουμί, ο μεγάλος Μπόρχες κι από Έλληνες η Ιλιάδα, ο Βιζυηνός κι ο Παπαδιαμάντης.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;

Τα απομνημονεύματα του Αδριανού της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;

Υπόγειος κόσμος του Ντον Ντελίλο, Βασικά κείμενα φιλοσοφίας Marcuse, Negri, Nietzsche, Robespierre του Δ. Λαπρέλλη και Σιχτίρ και Relax… του Βασίλη Παπαβασιλείου.

Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…

Α) Μιλά με τη δική σου φωνή, Αμερικάνε, κι έχει μια λάμψη στα μάτια του σχεδόν ελπιδοφόρα.

Β) Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή, χαίρομαι που είμαι σε θέση ν’ απευθύνω το λόγο στην τάξη της ερήμου.

Γ) Tα κείμενα που κρατάτε στα χέρια σας κάποιοι θα τα χαρακτήριζαν αφορμές για «ενός ανδρός επίδειξη» ή, όπως λέγεται παγκοσμίως, «one man show».

Ο Δημήτρης Κουρούμπαλης έχει επιμεληθεί (Σύλληψη – Συγγραφή – Δραματουργία) και σκηνοθετήσει (σε συνεργασία με την Φρόσω Κορρού) την παράσταση Εκτός Ορίων, “ένα οπτικοακουστικό θέαμα με άξονα την ομορφιά της ζωής”, που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα & Τρίτη στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s