Μικρό Χρονικό Τρέλας του Αυγούστου Κορτώ

korto-cue

“Κανείς πραγματικά δεν ξέρει για τι είναι ικανός”.

“Σ΄ όλη μας τη ζωή μοιάζουμε να βαδίζουμε απ το ένα σημείο Ιερής Γης προς το επόμενο. Και τι την κάνει ιερή; Η ίδια η ζωή, το μικρό ταξίδι ως το επόμενο σημείο, η καρδιά που χτυπά ασταμάτητα στο στήθος μας”.

Ο Αύγουστος Κορτώ είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας με παράλληλο πλούσιο και σημαντικό μεταφραστικό έργο. Έχει το χάρισμα του λόγου που με την επίμονη και σκληρή δουλειά του εξελίσσεται και δυναμώνει πράγμα το οποίο διαφαίνεται σε κάθε νέο έργο του. Στο τελευταίο βιβλίο του Μικρό Χρονικό Τρέλας η γραφή του υπηρετεί την αφήγηση της προσωπικής βιωματικής ιστορίας του που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2008 με ένα ψυχωσικό επεισόδιο. Οδηγήθηκε σε σύντομη νοσηλεία και ακολούθως σε μια περίοδο κατάθλιψης από την οποία κατάφερε να θεραπευτεί με το δικό του προσωπικό αγώνα αλλά και με τη στήριξη των γιατρών και των αγαπημένων του προσώπων.

Το 2016 αποφασίζει να επαναλάβει την επώδυνη αυτή πορεία εξιστορώντας λεπτομερώς τα στάδια της διαδρομής αυτής καταρρίπτοντας μια σειρά προκαταλήψεων και φωτίζοντας θέματα ταμπού που οφείλονται στην άγνοια και το φόβο.

Ένα βιβλίο καταβύθιση στην ανθρώπινη ψυχή σε αλήθειες και συναισθήματα που κανείς δεν τολμά να ομολογήσει. Στην Ασκητική ο Ν.Καζαντζάκης γράφει: “Τι θα πει ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες. Τι θα πει φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια”. Ο Α. Κορτώ κατορθώνει να κοιτά με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια να τα περιγράφει να τα αναλύει και να τα ονομάζει χωρίς να καταθλίβει τον αναγνώστη. Αντιθέτως, με τον χειμαρρώδη λόγο του, στον οποίο δεν εγκαταλείπει ποτέ το χιούμορ, (Όσκαρ Ουάιλντ: “Το χιούμορ είναι η ευγένεια των απελπισμένων”) οδηγεί στη συμφιλίωση με τις αδυναμίες που κάνει τον άνθρωπο δυνατότερο. Η τόλμη και το θάρρος του να μιλήσει για τους φόβους όλων και να τους ξορκίσει γεννά την παρηγορητική και αισιόδοξη σκέψη ότι μπορεί ο καθένας να αναμετρηθεί με τους δικούς του δαίμονες και να νικήσει. Να καταφέρει να εκτιμά τη ζωή και να δίνει προτεραιότητα στην ΑΓΑΠΗ.
Η μεγάλη λογοτεχνία ορίζεται από τη δυνατότητα του λογοτέχνη να μετουσιώνει το βίωμα σε Τέχνη. Ο Α.Κορτώ προσφέρει στους αναγνώστες το δημιούργημα του αποτέλεσμα του πόνου που υπήρξε μεγάλος δάσκαλος γι αυτόν αλλά και ανεξάντλητη πηγή ζωής .

Ο Αύγουστος Κορτώ -Πέτρος Χατζόπουλος- γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη και ζει στα Εξάρχεια.Σπούδασε Ιατρική στο Α.Π.Θ. Το 1999 δημοσίευσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων το Βιβλίο των βίτσιων και έκτοτε ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση.
Θέματά του η αγάπη, ο θάνατος, η κατάθλιψη, η μητρότητα. Βαθιά επίδραση στο έργο του άσκησε η αυτοκτονία της μητέρας του, η ζωή της οποίας εξιστορείται στο Βιβλίο της Κατερίνας που έχει μεταφερθεί και στο θέατρο. Εκτός από μυθιστορήματα έχει γράψει ποιήματα, θεατρικά και παιδικά έργα. Μεταφράζει κυρίως αμερικάνικη πεζογραφία.

Από την Ελένη Κουνενή

Το βιβλίο Μικρό Χρονικό της Τρέλας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s