Μαύρο χιόνι – το ημερολόγιο ενός μακαρίτη στο θέατρο Πόρτα: Εκεί που η Λογοτεχνία συναντά το Θέατρο

xioni-cue
“οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, ονόματα ή καταστάσεις είναι τυχαία και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα”

Ανάμεσα στα μυθιστορήματα που ανέβηκαν φέτος στην σκηνή του Θεάτρου Πόρτα βρίσκεται το Θεατρικό Μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου με τον τίτλο Μαύρο Χιόνι – το ημερολόγιο ενός μακαρίτη. Ο συγγραφέας έγραφε το έργο παράλληλα με το αριστούργημά του Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα, αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει καθώς έφυγε από την ζωή το 1940. Παρόλα αυτά, το μυθιστόρημα του Μπουλγκάκοφ –το οποίο περιέχει βιογραφικά στοιχεία και προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα τόσο από το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, όσο και από την καθημερινή ζωή της σταλινικής Ρωσίας- παρουσιάζει μια απολύτως ολοκληρωμένη εικόνα της τέχνης, της καθημερινότητας και της ζωής της εποχής του.

Στη Μόσχα του 1930, ο Μαξούντοφ ένας νέος συγγραφέας, ολοκληρώνει μετά από σκληρή, μοναχική και επίπονη δουλειά, το πρώτο του μυθιστόρημα και εισέρχεται στους κύκλους των διανοούμενων και των καλλιτεχνών για να αναζητήσει αφενός μία ειλικρινή και ουσιώδη γνώμη για την δουλειά του και αφετέρου ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν να εκδώσει το πόνημά του. Αφού έρχεται αντιμέτωπος με ανθρώπους άνευ περιεχομένου που στέκονται μόνο στην επιφάνεια των πραγμάτων και είναι παντελώς ανίκανοι να τον κατευθύνουν ή να τον στηρίξουν και οδηγείται στην πλήρη απελπισία, αναζητά νέους δρόμους έμπνευσης και κινήτρων και στρέφεται στο θέατρο, κάνοντας το μυθιστόρημά του θεατρικό έργο για την Ανεξάρτητη Σκηνή του Θεάτρου Μόσχας. Στο κόσμο του θεάτρου, Ο Μαξούντοφ έρχεται σε επαφή με έναν νέο κυκεώνα γραφειοκρατίας, ασυνεννοησίας, λογοκρισίας, αντιπαλότητας, φιλοδοξίας, δουλειάς χωρίς αμοιβή και αναγνώριση.

Το έργο του Μπουλγκάκοφ περιγράφει μία πραγματικότητα –που παραδόξως παρουσιάζει ιδιαιτέρως πολλές ομοιότητες με το σήμερα-, σατιρίζοντας την θέση του ατόμου σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, την θέση του (νέου) καλλιτέχνη σε έναν χώρο που πλήττεται από επιφανειακούς και μονοδιάστατους ανθρώπους με δύναμη, την θέση του ανθρώπου που δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποτελεί μέρος κάποιου συστήματος και αναγκάζεται να βρει τρόπο να υπάρχει στο περιθώριο, πράγμα το οποίο άλλοτε είναι εφικτό και άλλοτε όχι. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Φιλίππογλου χειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο αφενός το κείμενό του (Δήμητρα Κονδυλάκη, Κώστας Φιλίππογλου) δίνοντάς μας την δυνατότητα να απολαύσουμε και να παρακολουθήσουμε με άνεση τον λόγο και τις σκέψεις  (προφανείς και υπαινικτικές) του Μπουλγάκοφ και αφετέρου την ομάδα των συνεργατών του, ετοιμάζοντας μια παράσταση με βάση την κίνηση του σώματος (περιορίζοντάς την στον κλειστό και ανένταχτο Μαξούντοφ και εντείνοντάς τη στους πληθωρικούς τύπους ανθρώπων που υπάρχουν σε κάθε κοινωνική ομάδα), την φαντασία του ηθοποιού και την συνεργασία. Η ομάδα των ηθοποιών (Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Δημήτρης Δρόσος, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου) κινήθηκε με ασφάλεια, άνεση και αμεσότητα, επικοινωνώντας με τους θεατές. Τα πολύ ωραία αισθητικά, αλλά και λειτουργικά σκηνικά επιμελήθηκε η Όλγα Μπρούμα και τα αναλόγου ύφους κοστούμια η Μαργαρίτα Δοσούλα. Οι σχεδιασμοί των φωτισμών ήταν του Σάκη Μπιρμπίλη και η μουσική των Lost Bodies.

Από την Ήβη Βασιλείου

xioni-cue

Μαύρο Χιόνι- το ημερολόγιο ενός μακαρίτη στο Θέατρο Πόρτα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Διασκευή: Δήμητρα Κονδυλάκη, Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Συνεργάτης σκηνογράφος: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Lost Bodies
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη
Φωτογραφίες-Promo video: Όλγα Μπρούμα (art direction) – Βαγγέλης Πουλής (κάμερα)
Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Μπλάνας

Παραγωγή: GoodHeart Productions

Με τους: Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννη Γιαννούλη, Τάσο Δημητρόπουλο, Δημήτρη Δρόσο, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννη Στεφόπουλο και Κώστα Φιλίππογλου.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα και Τρίτη: 21:15
Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή): 20:00
Κυριακή: 18:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό εισιτήριο: 15 ευρώ
Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων): 10 ευρώ
Λαϊκή απογευματινή: 10 ευρώ
Ανέργων 8 ευρώ

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s