Η Νεφέλη, η Nefelopetra και το Νερό

screen-shot-2016-10-17-at-01-02-41

Η Nefelopetra είναι μια ομάδα που κινείται στον αέρα, στο νερό, στην γη. Με ακροβατικά, χορό, μουσική, πίστη του ενός στον άλλον φτιάχνουν διαφορετικές, πρωτότυπες παραστάσεις που μαγεύουν. Η νέα τους παραγωγή Nefelopetra Aqua, ξεκίνησε από μια αίσθηση, από μια ιδέα στα καλοκαιρινά Κύθηρα, έκανε την διαδρομή της και έρχεται 11/02 στο Θέατρο Αλκμήνη. Μιλήσαμε με την Νεφέλη Μαρκάκη (συνδημιουργός της ομάδας μαζί με τον Πέτρο Πολίτη) για αυτή τη διαδρομή, τους ανθρώπους, τις δυσκολίες και τις χαρές της.

Πως δημιουργήθηκε η ομάδα Nefelopetra; Ποιοι την αποτελούν;

H ομάδα Nefelopetra δημιουργήθηκε από την Νεφέλη Μαρκάκη και τον Πέτρο Πολίτη το 2009. Όνειρό μας ήταν να παντρέψουμε τη μουσική, το χορό και τα εικαστικά, χρησιμοποιώντας τις τέχνες αυτές, πάντα για διηγηθούμε μια ιστορία. Στην πορεία μας, δημιουργήσαμε το CIRCUS EXPLOSIVA μια παράσταση που μιλούσε για εννέα τσιρκολάνους που πέθαναν από ένα ατύχημα-μια θαμμένη χρόνια πριν χειροβομβίδα… Αυτό το ταξίδι κράτησε τρία χρόνια, αφού το κοινό αγάπησε πολύ την παράσταση και μέσα από αυτήν, αγαπήσαμε τόσο τα ακροβατικά που τα εντάξαμε πλήρως και στο Nefelopetra Aqua, στην καινούρια μας παραγωγή! Κυριολεκτικά μάθαμε εναέρια πανιά, τα εντάξαμε στο ακροβατικό ντουέτο που θα δείτε στην παράσταση και ακροβατικό δίχτυ.

Την παράσταση φέτος κοσμούν καλλιτέχνες όλων των ειδών. Μουσικοί, ακροβάτες, χορευτές, τραγουδιστές. Συγκεκριμένα, στο τσέλο είναι ο Νηρέας Μαρκάκης, στη φωνή η Βιβή Συκιώτη, στο ακροβατικό σχοινί η Δανάη Μαλτέζου, στο χορό η Emily Downs, στην κιθάρα και στα πανιά ο Πέτρος Πολίτης, και στο χορό και τα ακροβατικά η Νεφέλη Μαρκάκη. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Πέτρος Πολίτης, τη χορογραφία η Νεφέλη Μαρκάκη, τους στίχους ο Γιάννης Φίλιας και τα video arts ο Βασίλης Πολίτης και ο Κανέλλος Φωτογιαννόπουλος.

DCIM101GOPRO

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Οι στόχοι μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυνατή, αυτόνομη καλλιτεχνική ομάδα που να έχει τη δυνατότητα να ζει από τις παραστάσεις της, να εξελίσσεται, να ονειρεύεται, να δημιουργεί .

Ποιες δυσκολίες συναντήσατε στην μέχρι τώρα πορεία σας; Ποια ήταν τα κέρδη σας;

Οι δυσκολίες που συναντάμε είναι πάντα ο οικονομικός τομέας. Η αλήθεια είναι το Circus πήγε καλά από κέρδη. Καταφέραμε και πληρώσαμε και τα 3 χρόνια αρκετά ικανοποιητικά τους συνεργάτες μας. Η ομάδα δεν υποστηρίζεται από πουθενά, έχει μεγάλα όνειρα αλλά μικρές τσέπες… Μια τεράστια έλλειψη είναι ένα στούντιο που θα μας επέτρεπε να κάνουμε τις πρόβες μας. Αναγκαζόμαστε πάντα να προβάρουμε ξεχωριστά τα ακροβατικά με τις χορογραφίες και αυτό είναι εις βάρος της παράστασης… Και δυστυχώς μαζί με τα μεγάλα όνειρα μεγαλώνουν και οι ανάγκες… Επειδή οι παραγωγές είναι πάντα πολύπλοκες αναζητούμε χώρους που να συνδυάζουν ηχητικά- λόγω της ζωντανής μουσικής, ξύλινο πάτωμα για τους χορευτές και ύψος τουλάχιστον 6 μέτρων για τα ακροβατικά. Φέτος αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε οι ίδιοι τα ηχητικά, τα φώτα, τα effects. Ο χώρος που εμφανιζόμαστε έχει μεταμορφωθεί από εμάς τους ίδιους. Ό,τι θα δείτε είναι χειροποίητο. Από τα κοστούμια μας ως τα φώτα που κρέμονται από τα σταγκόνια. Φυσικά, έχουμε και πάρα πολλούς ανθρώπους που αγαπούν την ομάδα και βοηθούν. Χωρίς αυτούς η παράσταση θα ήταν αδύνατον να συμβεί..

indiegogo1

Σε τι αφορά η νέα σας παράσταση;

Η φετινή μας παράσταση μιλά για τον άνθρωπο..Ο άνθρωπος,μια πολύπλοκη οντότητα, διέπεται από μια ανίκητη επιθυμία. Να κοιτάει ψηλά, να εξερευνά, να μάχεται με τον ίδιο του τον εαυτό, να ανακαλύπτει, να δαμάζει τη φύση και τα στοιχεία της. Πόσες φορές όμως άραγε κοιτάμε ψηλά; Πόσες φορές η καθημερινότητά μας βαραίνει σε τέτοιο σημείο που χάνουμε εντελώς την αίσθηση της ίδιας μας της ταυτότητας; Ίσως τελικά η έλλειψη της βαρύτητας, η αίσθηση που έχει το έμβρυο στη μήτρα, να είναι το κλειδί. Το κλειδί της απόλυτης ολοκλήρωσης που ο άνθρωπος αναζητά από το πρώτο του λεπτό στη ζωή. Ίσως το Νερό, το πολύτιμο αυτό στοιχείο που μας αγκαλιάζει αρχικά και στη συνέχεια ρέει και μας διαπερνά, να συνδέεται άρρηκτα με την ψυχή μας. Άλλωστε η ψυχή, δεν είναι τίποτε άλλο από μια γαλάζια, εύθραυστη ανταύγεια, που αντανακλάται στο βλέμμα μας και ξεφεύγει από τα δάκρυά μας…

Τι σας γοητεύει περισσότερο σ΄αυτή;

Το γεγονός ότι η ιδέα αυτή μας ήρθε στα Κύθηρα στο αγαπημένο μας νησί,σε μια κατάδυση στα νερά της πλατιάς άμμου, εξακολουθεί να με συγκινεί… Η αίσθηση που έχουμε όταν αγκαλιαζόμαστε από το νερό, υπέροχο και διαυγές και δεν έχουμε βάρος… Το μυαλό πετάει, η ψυχή ελαφραίνει, το σώμα γίνεται ένα με το μπλε αυτό μαγικό στοιχείο της φύσης… Ένα δώρο της ύπαρξής μας, μια μοναδική βουτιά στα νερά των Κυθήρων. Το Nefelopetra Aqua είναι εμπνευσμένο από το υπέροχο αυτό νησί.

Από την Ήβη Βασιλείου

DCIM101GOPRO

Nefelopetra Aqua στο Θέατρο Αλκμήνη

Από 11/02 και για περιορισμένα Σάββατα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s