Αντώνης Μυλωνάκης / Ο Καθρέφτης & η προφητεία του Γκρέινορθ

prophecy-cue

Ένας κόσμος μυστηρίου με πριγκίπισσες, πύργους, προφητείες και περιπέτειες υπάρχει στο βιβλίο του Αντώνη Μυλωνάκη Ο καθρέφτης και η Προφητεία του Γκρέινορθ. Ένας κόσμος που μπορεί να μαγέψει, να ταξιδέψει, να κινητοποιήσει φαντασία και σκέψη. Ένας κόσμος για αναγνώστες μικρούς, αλλά και μεγάλους που απολαμβάνουν πάντα τις μαγικές ιστορίες. 

Πως ήρθε η συγγραφή στην ζωή σας;
Ήρθε πολύ νωρίς, από τα χρόνια του σχολείου. Είχα ευχέρεια με τον γραπτό λόγο και σίγουρα εκφραζόμουν καλύτερα απ’ ότι στον προφορικό. Αλλά νομίζω το σημείο μηδέν το ορίζω εκεί κάπου στα 13, όταν ένα βράδυ η αδερφή μου μπήκε απογοητευμένη στο δωμάτιο μου γιατί μόλις τελειώσει το βιβλίο της. Αποφάσισα τότε για να της φτιάξω την διάθεση, να γράψω μια ιστορία έχοντας ηρωίδα την ίδια. Το αποτέλεσμα ήταν από τότε και μετά να με περιμένει έξω από το δωμάτιο για να της παραδώσω το επόμενο κεφάλαιο. Θυμάμαι να απολαμβάνω την ανυπομονησία της.

Τι αποτέλεσε έναυσμα για την συγγραφή παιδικών βιβλίων φαντασίας;
Νομίζω το έναυσμα ήταν το αναγκαίο και βίαιο πέρασμα στην ενηλικίωση. Ξεκίνησα να το γράφω στην δύση της τρίτης δεκαετίας μου, έχοντας την ανάγκη να κοιτάξω μια ακόμη φορά πίσω μου. Να θυμηθώ πόσο απολάμβανα αντίστοιχα βιβλία τότε, κουλουριασμένος κάτω από τα σκεπάσματα με ένα φακό στο χέρι.

Ένα βιβλίο είναι προϊόν έμπνευσης ή σκληρής δουλειάς;
Απαιτεί και τα δύο. Πρώτα έρχεται η ιδέα, μετά η επεξεργασία της. Μετά πάλι η επεξεργασία της και μετά πάλι, μέχρι να ολοκληρωθεί και να δέσει. Ύστερα να αρχίσει η σκληρή δουλειά που απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και θυσία. Επίσης θα προσέθετα, πως σίγουρα απαιτείται να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, διαφορετικά δεν μπορώ να διανοηθώ πόσο ανυπόφορο θα ήταν η συγγραφή ενός βιβλίου.

Τι σας αρέσει στον Καθρέφτη και την Προφητεία του Γκρέινορθ;
Αρχικά, απολαμβάνω ιδιαίτερα το σκοτεινό μεσαιωνικό κλίμα, με τα κάστρα, τις κατακόμβες, τα μυστικά και τις προφητείες και ότι οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες συνθέτοντας μια δυνατή περιπέτεια. Έπειτα μ’ αρέσει που στο τέλος του βιβλίου γίνεται κατανοητό το τελικό μήνυμα που ήθελα να περάσω. Το μήνυμα για την Ματαιοδοξία και το πόσο «μάταιη» είναι.

Πως μπορεί ένας ενήλικος να προσεγγίσει και να κινητοποιήσει το συναίσθημα και τη σκέψη των παιδιών;
Το βιβλίο είναι γραμμένο ώστε να μπορεί να διαβαστεί από ενήλικα και να το απολαύσει όπως θα απολάμβανε μια ταινία φαντασίας στο σινεμά. Τα όποια φανταστικά στοιχεία έχει μέσα, είναι δομημένα με λογική και σε δόση τέτοια ώστε να μην χαρακτηρίζεται παραμύθι, αλλά βιβλίο φαντασίας. Θέλω να πιστεύω πως όποιος δεν έχει χάσει ακόμα την ικανότητα του να φαντάζεται και να αφήνεται σε αυτό, θα το απολαύσει.

Από πού αντλείτε έμπνευση;
Η έμπνευση ή το ξύπνημα μιας ιδέας όπως διαφορετικά προτιμάω να το λέω εγώ, έρχεται μόνο του, όταν δω μια ταινία ή μια εικόνα, όταν ακούσω μια συγκεκριμένη μελωδία ή ακόμα και μια λέξη. Αλλά σίγουρα δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται δουλειά για να περάσει στο επόμενο επίπεδο και από το μια απλή ιδέα να πάρει μορφή ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί.

Ποιο ήταν το προσωπικό σας κέρδος από την διαδικασία συγγραφής του πρώτου σας μυθιστορήματος;
Το βιβλίο γράφτηκε σε τρία χρόνια. Δούλευα και όταν γυρνούσα, συνήθως αργά το απόγευμα, καθόμουν στο γραφείο μου και έγραφα. Πολλά βράδια δεν ένιωθα καμία ανάγκη να βγω έξω. Μου αρκούσε το να είμαι στο γραφείο μου και να γράφω. Αυτό κέρδισα: πολλά βράδια, ένιωθα πλήρης.

Ποιους συγγραφείς αγαπάτε;
Σίγουρα την Πηνελόπη Δέλτα, την Άλκη Ζέη, τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Τόλκιν, την Τζ.Κ. Ρόουλινγκ , τον Μπραμ Στρόκερ και τη μαμά μου, τη Μαργαρίτα Μυλωνάκη.

Ο Αντώνης Μυλωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Μεγάλωσε γράφοντας ιστορίες για την αδελφή του, έχοντας πάντα την ίδια σαν κεντρική ηρωίδα. Τελείωσε το Πανεπιστήμιο το 2012. Ο Καθρέφτης & η προφητεία του Γκρέινορθ είναι το πρώτο του βιβλίο, ενώ παράλληλα γράφει και ποίηση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το βιβλίο Ο Καθρέφτης & η προφητεία του Γκρέινορθ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Αρκτος

Από την Ήβη Βασιλείου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s