My Book/Self: Αστερόπη Λαζαρίδου

asteropi-cue

Διαβάζετε καθημερινά;

Σε καμία περίπτωση δεν διαβάζω καθημερινά. Διαβάζω όσο συχνά μπορώ να επιβληθώ στα 100 διαφορετικά πράγματα που τρέχουν ταυτόχρονα μες στο μυαλό μου. Και όταν το καταφέρω, δεν μπορώ να ξεκολλήσω από το βιβλίο.

Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια;

Από την ανάγκη μου να απομονώνομαι και τελικά, να νιώθω λιγότερο μόνη όταν διαβάζω ότι οι άνθρωποι σε κάθε εποχή και σε κάθε κατάσταση αναζητούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα: το νόημα της ζωής και τον Έρωτα.

Τι προσφέρει στην ζωή σας;

Μία χάρτινη σταθερή συντροφιά που αν είναι ουσιαστική, διαπερνά το χαρτί.

Πως διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;

Κάνω ένα παράξενο παιχνίδι. Πηγαίνω σε ένα βιβλιοπωλείο, χαζεύω βιβλία, ανοίγω κάποιο που θα μου τραβήξει το βλέμμα και διαβάζω την πρώτη του παράγραφο. Αν μου κάνει κλικ από τις πρώτες γραμμές, το διαλέγω. Όπως και με τους ανθρώπους. Πολύ γρήγορα καταλαβαίνεις με ποιον έχεις και με ποιον δεν έχεις πολλά να πεις…

Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;

Να είναι καλογραμμένο, να υπάρχει ρυθμός στον λόγο και οι λέξεις να καλπάζουν πάνω στο χαρτί και να χει κάτι να πει στον πιο καλά κρυμμένο εαυτό σου.

Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος; Που διαβάζετε συνήθως;

Στη θάλασσα όσο κάνω ηλιοθεραπεία, στο κρεβάτι πριν κοιμηθώ και σε αγαπημένα μου καφέ. Και πάντα χρειάζομαι ένα καλά ξυσμένο μολύβι για να υπογραμμίζω όσα μου κάνουν εντύπωση και να σημειώνω τις φράσεις που με σημαδεύουν στην πρώτη λευκή σελίδα του κάθε βιβλίου. Ένα βιβλίο που έχεις πραγματικά ευχαριστηθεί, δεν πρέπει να βγαίνει αλώβητο από την μεταξύ σας σχέση. Αγαπώ τα βιβλία που κρύβουν ακόμα λίγη άμμο καλοκαιριού μέσα τους και μερικές σελίδες τους έχουν γίνει κυματιστές επειδή τις είχα πιάσει με βρεγμένα αλατισμένα χέρια.

Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;

Φυσικά υπάρχουν. Από τσεκουριές στην ψυχή, άλλο τίποτα: Έξι Νύχτες στην Ακρόπολη του Σεφέρη, Οι απόψεις ενός κλόουν του Χάινριχ Μπελ, Νορβηγικό δάσος του Χαρούκι Μουρακάμι.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;

Ένα από τα τρία, ή και τα τρία που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;

Αυτή την περίοδο ξανα-διαβάζω την Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι του Μίλαν Κούντερα. Το είχα διαβάσει πολύ μικρότερη και τότε δεν μπορούσα να καταλάβω πόσο καταλυτικός είναι ο Έρωτας για την ανθρώπινη ύπαρξη. Τώρα ξέρω.

Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…
«Η αιώνια επιστροφή είναι ιδέα μυστηριώδης».

Η Αστερόπη Λαζαρίδου υπογράφει (σε συνεργασία με τον Γιώργο Χατζηπαύλου) το κείμενο της παράστασης 72 ώρες που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αυτή την εποχή ετοιμάζει το νέο θεατρικό έργο της με τίτλο Ευλογημένοι και το σενάριο μιας ταινίας με τίτλο Ο Επόμενος πελάτης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s