My Book/Self: Αμαλία Αρσένη

amalia-arseni-cue

Διαβάζετε καθημερινά;

Ναι πλέον διαβάζω καθημερινά. Είναι τόσα πολλά τα βιβλία που θέλω να διαβάσω που έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου πως θα τα καταφέρω με λίγο διάβασμα κάθε μέρα να τελειώσω τη λίστα (που όλο και εμπλουτίζεται!)

Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια; 

Επειδή νιώθω πως μια ζωή για να γνωρίσω αυτόν τον κόσμο δε μου φτάνει -και ακριβώς για αυτόν τον λόγο έγινα ηθοποιός- η ανάγκη μου να διαβάζω έχει άμεση σχέση με την υπαρξιακή μου σχεδόν αγωνία να ζήσω, να συναισθανθώ, να βιώσω όσα πιο πολλά μπορώ. Να ταξιδεύω και να ονειρεύομαι σε άλλες εποχές και τόπους. Γενικώς η ανάγκη πηγάζει από έναν άκρως αθεράπευτο ρομαντισμό.

Τι προσφέρει στην ζωή σας;

Με ηρεμεί και μου δίνει έναυσμα να γνωρίσω τον κόσμο και τους ανθρώπους καλύτερα. Να πλάσω εικόνες και να αξιοποιήσω τη φαντασία μου. Μια μεγάλη αγκαλιά, μια γλυκιά παρέα πάντα εκεί.

Πως διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;

Κυρίως από συστάσεις ανθρώπων που θαυμάζω : συνεργάτες, φίλους , συγγενείς. Πάντα ρωτάω όταν γνωρίζω κάποιον ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο. Είναι πραγματικά σημαντική ερώτηση για μένα. Το τι επιλέγει κάποιος να διαβάσει όταν είναι μόνος δηλώνει πολλά για τον τρόπο που σκέφτεται και αντιλαμβάνεται τη ζωή.

Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;

Να μη θες να το αφήσεις κάτω. Να μη μετράς πόσες σελίδες απομένουν για το τέλος. Το ότι όταν τελειώσει είναι σαν να έχασες έναν καλό φίλο. Και να το σκέφτεσαι για καιρό μετά, ενδεχομένως να επιστρέφεις σε αυτό ξανά και ξανά.

Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος; Που διαβάζετε συνήθως;

Όπου μπορέσω. Στο μέτρο, στο καμαρίνι, σε καφέ, στην παραλία, στο σπίτι πριν κοιμηθώ. Ιδανική συνθήκη δεν υπάρχει ποτέ. Πάντα υπάρχει κάτι να σε αποσπάσει. Κυρίως με αποσπούν οι ίδιες μου οι σκέψεις και οι συνειρμοί μου. Όποτε ένα καλό βιβλίο κάνει την ιδανική συνθήκη για μένα.

Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;

Γράμματα σε έναν νέο ποιητή του Ρίλκε γιατί με εκφράζει αυτή η υπαρξιακή αγωνία που βιώνει ένας νέος καλλιτέχνης , το Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ επειδή συνέπεσε με την ενηλικίωσή μου και τη τρομερή συνειδητοποίηση που αυτή φέρει και Τα όνειρα του Εϊνστέιν του Άλαν Λάιτμαν γιατί η φιλοσοφία του για τη ζωή και το χρόνο σε ένα μεταφυσικό επίπεδο με αντιπροσωπεύει απόλυτα.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;

Μακάρι να μπορούσα να έλεγα μόνο ένα. Η λίστα είναι ατελείωτη. Αγαπώ τον Παπαδιαμάντη πολύ. Τα διηγήματά του. Εάν έπρεπε να διαλέξω ένα θα έλεγα: τη Νοσταλγό.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;

Διαβάζω ξανά τον Εραστή της Μάργκαρετ Ντουράς. Την αγαπώ πραγματικά πολύ αυτήν τη συγγραφέα.

Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…

“Πολύ νωρίς στη ζωή μου κατάλαβα πως ήταν ήδη πολύ αργά.”

Η Αμαλία Αρσένη αυτήν την περίοδο συμμετέχει στην παράσταση του έργου Ο Εξηνταβελόνης του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων που παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s