Μία εβδομάδα στο Θέατρο Άλφα. Ιδέα!

romaios-2-interview

Η Ομάδα Θεάτρου Ιδέα (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) δημιουργήθηκε το 2012. Το Φθινόπωρο του 2016 δημιούργησε την μόνιμη στέγη της στο ανακαινισμένο πλέον Θέατρο Άλφα. Ιδέα, δημιουργώντας έναν χώρο τέχνης που φιλοξενεί δικές της παραγωγές, αλλά και παραγωγές από το εξωτερικό, μουσικές βραδιές, σεμινάρια, ιδέες και παρέες που θέλουν να βρεθούν, να συζητήσουν, να δημιουργήσουν. Έναν χώρο τέχνης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, τροφοδοτείται από την ενέργειά της και την τροφοδοτεί, ανοίγοντας ενεργούς, πραγματικούς διαλόγους.

to-dentro-toy-oidipoda-cuetoenter

Η εβδομάδα στο Θέατρο Άλφα. Ιδέα ξεκινάει με την παράσταση Το δέντρο του Οιδίποδα που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ξεκινώντας από την εποχή του Κάδμου, ο Xορός των ηθοποιών με την συνοδεία ζωντανής μουσικής, αντλεί υλικό από την μυθολογία και από τις αρχαίες τραγωδίες για να διηγηθεί την ιστορία της οικογένειας του Οιδίποδα και να μιλήσει για την ανθρώπινη μοίρα, την ανθρώπινη φύση. Με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Γάκη, οι ηθοποιοί κατορθώνουν να αξιοποιήσουν κάθε σωματική, φωνητική και υποκριτική τους ικανότητα, να δημιουργήσουν εικόνες, να κινητοποιήσουν αισθήσεις και να κάνουν χειροπιαστά τα υπέροχα αποσπάσματα των μεγάλων κειμένων που έχουν επιλέξει.

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, το θέατρο συναντά την μουσική και στην σκηνή του Άλφα. Ιδέα παρουσιάζονται συναυλίες με νέους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, τραγουδοποιούς, ηθοποιούς. Ακουστικός ήχος, άμεση επικοινωνία και αγαπημένες μουσικές σε ένα πρόγραμμα που ανανεώνεται διαρκώς και ανάλογα την εποχή, το οποίο επιμελείται η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

rwmaios-ioylieta-gia-2-cuetoenter
Η εβδομάδα κλείνει με την παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2, που παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Πρόκειται για την διασκευή του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ από την Ομάδα Ιδέα. Μια παράσταση που έχει ταξιδέψει και παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας διακρίσεις, βραβεία και πολλή αγάπη. Δύο ηθοποιοί (Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) –με την μουσική συνοδεία του Κώστα Γάκη- ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου –με απόλυτη συνείδηση και εγρήγορση σώματος και φωνής- σε μία συνθήκη που λειτουργεί μαγικά, χαλαρώνει –κάθε τύπο θεατή- και ταξιδεύει, χωρίς να χάνει την ουσία του σαιξπηρικού έργου ή τα διάσημα λόγια του!

artemis-gribla-cue-2
Φυσικά, στο Θέατρο Άλφα. Ιδέα, κάθε Σάββατο και Κυριακή παρουσιάζεται η παράσταση του έργου Τελευταία Μαύρη Γάτα του Ευγένιου Τριβιζά. Πρόκειται για την ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας που σε μία εποχή διωγμών του είδους της προσπαθεί να επιβιώσει και να διασωθεί μέσω της αγάπης, της συνεργασίας και της πίστης. Μια παράσταση για παιδιά, με ηθοποιούς που παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν, ξεχωρίζουν.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η εβδομάδα περιέχει και σεμινάρια –που πρόκειται να πληθύνουν-, καθώς ανάμεσα στα ζητούμενα της δράσης της ομάδας και του χώρου είναι η εκπαιδευτική λειτουργία του θεάτρου. Μεταξύ τους σεμινάρια υποκριτικής, μουσικού θεάτρου και δημιουργικής γραφής.

Μία εβδομάδα στο Θέατρο Άλφα. Ιδέα είναι γεμάτη. Έχει παραστάσεις, μουσική, συζητήσεις και φίλους. Σε έναν χώρο θετικό που έχει ενέργεια, αγάπη και κίνηση και φέρνει –και θα εξακολουθήσει να φέρνει- το θέατρο σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Από μία ομάδα ειλικρινή, δεμένη και πηγαία που ονειρεύεται, τολμά και παράγει. Μία ομάδα που έχει ξεπεράσει το στάδιο της Ιδέας και κάνει πράξη.

Όλες οι παραστάσεις και οι δράσεις του θεάτρου και της ομάδας εδώ και στην σελίδα τους στο facebook.

Από την Ήβη Βασιλείου

Το δέντρο του Οιδίποδα

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Κείμενο: Ομάδα Ιδέα με την συνεργασία των: Μαρίνας Αργυρίδου, Έκτορα Λίατσου, Γιώργου Βουρδαμή, Νεφέλης Μαρκάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίριδα Κανδρή
Live Μουσική: Κώστας Γάκης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Εικαστική επιμέλεια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης
Δ/νση – Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ Ιδέα Ε.Ε

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Κώστας Γάκης, Μυρτώ Γκόνη, Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη, Σταύρος Λιλικάκης, Κώστας Μαγκλάρας, Νεφέλη Μαρκάκη, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2

Σκηνοθεσία – διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Live Μουσική: Κώστας Γάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη

Βοηθός Σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης – Κώστας Λώλος

Φωτογραφία αφίσας: Χρήστος Χατζηχρήστου

Ερμηνεύουν οι Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Τελευταία Μαύρη Γάτα

Σκηνική προσαρμογή: Βένια Σταματιάδη
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Μουσική παραγωγή – Σχεδιασμός ήχων: Στέφανος Τορτόπογλου
Σκηνικά-video: Μικαέλα Λιακατά
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Κώστας Γάκης
Μουσικός επί σκηνής- Live electronics: Στέφανος Τορτόπογλου
Κίνηση: Κική Μπάκα
Δ/νση – Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ Ιδέα Ε.Ε

Παίζουν (αλφαβητικά): Άρτεμις Γρύμπλα, Κλείτος Κωμοδίκης, Κώστας Μαγκλάρας, Σωτηρία Μαράθου, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Βίκτωρας Πέτσας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s