Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς από την ομάδα Roswitha στο Θέατρο Νέου Κόσμου

img_3024-jpg-950x0_q85_crop-scale

«Σε τι μικρά κι ασήμαντα μπορεί να βρίσκεται η αληθινή τέχνη» / Δανιήλ Χαρμς

Ο Δανιήλ Χαρμς γεννήθηκε στην Πετρούπολη το 1905. Το πραγματικό του όνομα είναι Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ. Εντάχθηκε στους συγγραφείς της Ρώσικης Πρωτοπορίας. Ζούσε αντισυμβατικά, με τον τρόπο που επιθυμούσε ο ίδιος, χωρίς να τον απασχολεί η κοινωνική κριτική. Ήταν εξαιρετικά δραστήριος και δημιουργικός και έγραφε κείμενα μεγάλης λογοτεχνικής αξίας, χρησιμοποιώντας τον λόγο με τρόπο τέτοιο που να εκφράζει άμεσα το παράλογο της ανθρώπινης ζωής, κάνοντας ορθογραφικά λάθη από άποψη, εκφράζοντας ρηξικέλευθες ιδέες με χιούμορ και αληθινή πίστη. Κυνηγήθηκε, τιμωρήθηκε και βασανίστηκε από τις ρωσικές αρχές και τελικά πέθανε το 1942 στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών του Λένινγκραντ.
Στο αφήγημά του Η Γριά, παρακολουθούμε έναν άνδρα που έχει βρεθεί να έχει σπίτι του το νεκρό σώμα μίας γριάς, πράγμα το οποίο δεν ξέρει καθόλου πώς να διαχειριστεί. Παράλληλα, γνωρίζει μία νέα κοπέλα που τον πολιορκεί, αλλά αναγκάζεται λόγω των συνθηκών να την αποφύγει και να κρυφτεί στο σπίτι ενός φίλου του. Τελικά επιστρέφει σπίτι του, χωρίς να έχει βρει λύση για κανένα από τα προβλήματά του και καθώς είναι εξαντλημένος και πεινασμένος, αναζητά διαρκώς κάτι να φάει, ενώ κάθε φορά ανακαλύπτει πως έχει στο ντουλάπι του μόνο ένα κύβο ζάχαρης.
Η θεατρική ομάδα Roswitha με αφορμή το παραπάνω αφήγημα –σε συνδυασμό με ημερολογιακά κείμενα του συγγραφέα και άλλα αποσπάσματα από το Γαλάζιο Βιβλίο-, επιχείρησε και κατάφερε να διεισδύσει στο μυαλό και στον κόσμο του Δανιήλ Χαρμς, να αναδείξει τον γεμάτο ζωή λόγο του και να φτιάξει μια παράσταση με χρώμα, άποψη και κέφι. Μια παράσταση που αξιοποίησε το κείμενο -αφενός με την θεατρική απόδοσή του και αφετέρου επαναφέροντας στο προσκήνιο και πιθανώς συστήνοντας έναν ιδιαίτερο και ιδιαιτέρως αξιόλογο συγγραφέα-, αλλά και τα χαρίσματα όλων των συντελεστών –υποκριτικά, μουσικά, εικαστικά-. Μια παράσταση που φέρνει στη σκηνή την πραγματικότητα μιας ταραγμένης ζωής ενός ανθρώπου που δεν παύει να ελπίζει και να παλεύει για το θαύμα, ανακαλύπτοντας τελικά πως το θαύμα είναι η ίδια η ζωή. Η ζωή που την ζούμε σε κάθε βήμα με τον πόνο, αλλά και τα δώρα της.

Από την Ήβη Βασιλείου

Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς στο Θέατρο Νέου Κόσμου

Συντελεστές της παράστασης

Δραματουργική επεξεργασία: Θεατρική ομάδα Roswitha

Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη, Θοδωρής Σκυφτούλης

Σχεδιασμός φωτισμών – Σκηνικός χώρος: Σάκης Μπιρμπίλης

Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Μουσική σύνθεση: Νάνσυ Σιδέρη
Παίζουν οι ηθοποιοί:

Γιώργος Αλεβιζάκης, Μαντώ Κεραμυδά, Μαρία Μοσχούρη, Νάνσυ Σιδέρη, Θοδωρής Σκυφτούλης

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη για λίγες ακόμα παραστάσεις.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s