Abovo & 4frontal / The Talk ή Η φύση του Βίσκοβιτς

SONY DSC

Οι ιστορίες του Βίσκοβιτς είναι ιστορίες με ζωά –ζώα από τα πιο σπάνια που υπάρχουν- που μιλούν για ανθρώπινες καταστάσεις. Ο Βίσκοβιτς κάθε φορά έρχεται αντιμέτωπος με την φύση του –την αποδέχεται ή την απορρίπτει-, μπλέκει σε καταστάσεις αδιέξοδες, ερωτεύεται την Λιούμπα, επιβιώνει ή χάνεται. Κάθε φορά αρχίζει από την αρχή σε μια παράσταση που έφτιαξαν με πολύ κέφι οι ομάδες Abovo και 4frontal!
Μπήκαμε στον χώρο τους λίγο πριν την παράσταση, γνωρίσαμε τους Βίσκοβιτς –τους αγαπήσαμε- και μιλήσαμε με τον Γιάννη Σαρακατσάνη, τον Θανάση Ζερίτη, τον Σταύρο Γιαννουλάδη και την Μαρία Μπαλούτσου για το έργο, την παράσταση, την πορεία της και την φύση ζώων και ανθρώπων!
Σημείωση: Το κλίμα της συζήτησης είναι αδύνατον να μεταφερθεί. Θα χρειαστεί να δείτε την παράσταση.

Το Έργο.

Σταύρος Γιαννουλάδης: Εγώ το επέλεξα! Το είχα στη βιβλιοθήκη μου!
Γιάννης Σαρακατσάνης: Εμείς ως Abovo προτείναμε στα παιδιά –επειδή αγαπάμε πολύ την ομάδα τους και μας θυμίζει πολύ την δική μας στα νιάτα της- να ετοιμάσουμε μαζί μια δουλειά για το Bob Theatre Festival. Εκείνοι δέχτηκαν και αντιπρότειναν να συνεχίσουμε και να το κάνουμε πιο ολοκληρωμένη παράσταση.
Σταύρος Γιαννουλάδης: Είχα διαβάσει το βιβλίο Είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτσς –το οποίο αποτελείται από μικρές ιστορίες με ήρωες ζώα, αλλά αναφέρονται στον άνθρωπο- και σκέφτηκα ότι μας ταιριάζει πολύ και ότι θα ήταν ωραία να κάνουμε αυτό το έργο και όχι ας πούμε τις Τρεις Αδερφές!
Γιάννης Σαρακατσάνης: Μεταξύ αυτών των δύο ήμασταν!
Θανάσης Ζερίτης: Αυτό που μου αρέσει στο έργο είναι ότι χρησιμοποιεί ζώα για να μιλήσει για ανθρώπινες καταστάσεις. Και μάλιστα επιλέγει περίεργα ζώα για να το κάνει αυτό! Σε σημείο που κάναμε πρόβες και ψάχναμε τι ζώο είναι το καθένα!
Γιάννης Σαρακατσάνης: Το άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως έχοντας αναφορές άλλες ιστορίες με ζώα που έχεις διαβάσει μικρότερος, περιμένεις να δεις κάτι διδακτικό με ήθη παλιομοδίτικα, αλλά αντίθετα πρόκειται για απίστευτες ιστορίες! Ο Βίσκοβιτς πάει να κάνει το καλό, του βγαίνει ανάποδα, μπλέκει… Δεν υπάρχει καλό και κακό. Μιλάει για την φύση τον όντων και των ανθρώπων κατ΄επέκταση. Έμπλεξες σου λέει!
Σταύρος Γιαννουλάδης: Είτε αποδεχτείς την φύση σου, είτε όχι, η ζωή είναι απρόβλεπτη.
Μαρία Μπαλούτσου: Εμένα μου αρέσει πολύ και το κείμενο, το πώς είναι γραμμένο με πολύ ανθρώπινο τρόπο.
Γιάννης Σαρακατσάνης: Έχει πάρα πολύ σύγχρονη οπτική για τα πράγματα. Με ήρωες που δεν πάντα καλοί, αλλά τους αγαπάς γιατί είναι ανθρώπινοι.

SONY DSC
Μαρία Μπαλούτσου

Η Παράσταση

Μαρία Μπαλούτσου: Το να φτιάξουμε την παράσταση ήταν από τη μία πολύ δύσκολο γιατί είμαστε δύο διαφορετικές ομάδες με διαφορετικές καταβολές και από την άλλη είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί μοιραστήκαμε τις ιδέες και τις οπτικές μας. Σε πρώτη φάση είχαμε χωριστεί σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τις ιστορίες.
Θανάσης Ζερίτης: Ήταν ένα work in progress.
Γιάννης Σαρακατσάνης: Ήταν ένα work in progress όπως πρέπει, δύο ωρών, με πολλά καλά στοιχεία που ήθελαν συμμάζεμα, με τους φίλους μας που μας στήριξαν και μας είπαν καλά λόγια. Τώρα το συμμαζέψαμε. Καταφέραμε να γίνουμε μία ομάδα τελικά.
Μαρία Μπαλούτσου: Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες με τον χρόνο, τον συντονισμό, τις άλλες μας υποχρεώσεις, αλλά είχαμε πολύ καλή διάθεση να το κάνουμε αυτό. Θέλαμε.
Θανάσης Ζερίτης: Και βέβαια γελάμε ακόμα!

SONY DSC
Θανάσης Ζερίτης

Οι Βίσκοβιτς και η ανθρώπινη φύση.

Γιάννης Σαρακατσάνης: Το έργο μιλάει για την ανθρώπινη φύση. Οι ιστορίες που έχουμε επιλέξει δείχνουν ότι η φύση μας είναι πάνω από εμάς. Όποιος Βίσκοβιτς αγνοήσει την φύση του, την πατάει. Όποιος την αγκαλιάσει –ακόμα και αν η φύση του είναι καταστροφική- ευτυχεί.
Θανάσης Ζερίτης: Σχεδόν σε κάθε ιστορία υπάρχει η αγαπημένη του Βίσκοβιτς, η Λιούμπα –που σημαίνει αγάπη- . Μέσα από αυτήν σχέση, κάθε φορά καταλαβαίνει και τον εαυτό του, όπως όλοι μας.
Γιάννης Σαρακατσάνης: Τα χαρακτηριστικά που περιγράφει είναι ακραία χαρακτηριστικά των ζώων. Περιγράφει για παράδειγμα έναν δολοφόνο, που είναι δολοφόνος όχι γιατί έχει το γονίδιο, αλλά γιατί του το επιβάλει το περιβάλλον. Και πάντα θα έρθεις σε ρήξη με το περιβάλλον. Σε άλλα κομμάτια το περιβάλλον είναι ο φορέας της φύσης που πρέπει να τον ακολουθήσει ο εκάστοτε Βίσκοβιτς και να μην πηγαίνει κόντρα και άλλες φορές πρέπει να πάει κόντρα στο περιβάλλον.

SONY DSC
Γιάννης Σαρακατσάνης

Τα προβλήματα. Τα δικά μας και του Βίσκοβιτς.

Θανάσης Ζερίτης: Η ασυνεννοησία, οι διαφορετικοί στόχοι…
Γιάννης Σαρακατσάνης: Τα πρότυπα τα οποία σπεύδουμε να ακολουθήσουμε πριν ρωτήσουμε τον εαυτό μας εάν πραγματικά πρόκειται για κάτι που θέλουμε.
Μαρία Μπαλούτσου: Ίσως και ο εγωισμός. Πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το «εγώ». Και το να προσπαθούμε να γίνουμε κάτι παραπάνω ή αλλιώς από αυτό που είμαστε.
Σταύρος Γιαννουλάδης: Το βιβλίο δεν αναφέρεται τόσο στις σχέσεις των ζευγαριών σε μια εξέλιξη. Βλέπουμε όλη την πορεία του ήρωα μέχρι να βρει το ταίρι του και όλη την διαδικασία μέχρι να ερωτευτεί. Μετά δεν αναλώνεται στην σχέση ως σχέση. Κυρίως παρακολουθούμε την πάλη. Η ιστορία του μικροβίου στο τέλος μας δείχνει ακριβώς αυτό: Γεννιέσαι, μαθαίνεις ότι πρέπει να αναπαραχθείς, να ερωτευθείς και τελικά ανακαλύπτεις ότι οδηγείσαι στον θάνατο!

SONY DSC
Σταύρος Γιαννουλάδης

Το Χιούμορ

Μαρία Μπαλούτσου: Εμείς ως Abovo μόνο με το χιούμορ έχουμε μιλήσει για τα θέματα που μας απασχολούν μέχρι σήμερα.
Γιάννης Σαρακατσάνης: Δεν ξέρω αν καταφέραμε τίποτα! Περάσαμε ωραία πάντως! Εμείς εδώ γελάμε με τους Βίσκοβιτς, οι οποίοι τα βρίσκουν πολύ σκούρα στις καταστάσεις που μπλέκονται. Και γελάμε γιατί μας απελευθερώνει από τον δικό μας αντίστοιχο πόνο.
Σταύρος Γιαννουλάδης: Η αλήθεια είναι πως οι ιστορίες της παράστασης βρίσκονται στο μεταίχμιο. Δεν είναι κατεξοχήν κωμικές ιστορίες, περιλαμβάνουν κι άλλα στοιχεία.
Γιάννης Σαρακατσάνης: Αν οι ιστορίες του Βίσκοβιτς ήταν με κανονικούς ανθρώπους, θα ήταν δράμα!

SONY DSC

Τα Κέρδη της πορεία του Βίσκοβιτς

Θανάσης Ζερίτης: Η συνεργασία. Και όλα αυτά που αφήνεις πίσω για να καταφέρεις να συνεργαστείς. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για περισσότερους ανθρώπους και μεγαλύτερη ομάδα. Νιώθω ότι το κέρδισα αυτό, ότι μεγάλωσε η ομάδα μου. Κερδίζεις ανθρώπους μέσα από μια τέτοια δουλειά.
Γιάννης Σαρακατσάνης: Σίγουρα έχουμε αγαπηθεί πολύ με τα παιδιά. Προσωπικά, ένα κέρδος βρίσκω στην δουλειά που κάναμε με την μουσική της παράστασης! Καταλήξαμε να έχουμε ένα μιούζικαλ, χωρίς να το καταλάβουμε! Επίσης, επειδή έχω συνηθίσει να δουλεύω ως σκηνοθέτης με την δική μου ομάδα και έχω κάποια δεδομένα ως προς την εμπιστοσύνη και την άνεση να μιλάω, εδώ χρειάστηκε να τα βρω ξανά με την σύμπραξη των δύο ομάδων. Και αυτό νομίζω είναι ένα κέρδος.
Μαρία Μπαλούτσου: Ακόμα και το ότι εμείς ως Abovo δεν έχουμε δουλέψει ξανά με κείμενο. Ως τώρα τα γράφαμε μόνοι μας.
Σταύρος Γιαννουλάδης: Η σύμπραξη ήταν πολύ ωραία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι βρήκαμε ανθρώπους που είναι σαν κι εμάς, διότι δεν είναι κι εύκολο.
Γιάννης Σαρακατσάνης: Ρισκάραμε με την παράσταση. Δεν προσπαθήσαμε να φτιάξουμε κάτι εύκολο. Πουθενά δεν είπαμε «έλα μωρέ». Προσέξαμε και την παραμικρή λεπτομέρεια, στην μουσική, στα κοστούμια, σε όλα. Και το χάρηκα αυτό.

SONY DSC

Επόμενα Σχέδια

Σταύρος Γιαννουλάδης: Παίζεται τώρα στο Θέατρο 104, Η οικογένεια Μπες Βγες που έχει φτιάξει η ομάδα.
Θανάσης Ζερίτης: Στο ίδιο θέατρο, τέλη Γενάρη θα κάνουμε μια παράσταση που θα σκηνοθετήσει ο Παντελής Δεντάκης με τίτλο: Σοφία Λασκαρίδου, μία αγάπη μεγάλη.
Γιάννης Σαρακατσάνης: Το επόμενο κοινό σχέδιο είναι το Bob Theatre Festival, την Άνοιξη.

Ο Βίσκοβιτς μιλάει

Μαρία Μπαλούτσου: Μία ατάκα από το έργο που μου αρέσει πολύ είναι στην ιστορία με τα σφουγγάρια, όπου ο Βίσκοβιτς λέει: «Το μεγάλο μειονέκτημα του να είσαι φυτικός οργανισμός είναι ότι δεν μπορείς να αυτοκτονήσεις. Το πλεονέκτημα όμως του να είσαι σφουγγάρι είναι ότι μπορείς να πιεις για να ξεχάσεις»!

SONY DSC

Από την Ήβη Βασιλείου

Φωτογραφίες: Ιουλία Κατσόγιαννου

Είσαι ένα κτήνος Βίσκοβιτς στο Bios

Abovo & 4frontal

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης, Γιάννης Σαρακατσάνης
Σύλληψη και δραματουργική επιμέλεια: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Γιάννης Σαρακατσάνης, Πάνος Τοψίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Γιαννουλάδης, Γιάννης Σαρακατσάνης
Επιμέλεια κίνησης, Φωτογραφίες, Γραφιστικά: Πάνος Τοψίδης

Ερμηνεύουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μπαλούτσου, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Πάνος Τοψίδης, Σωσώ Χατζημανώλη.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s