Τσεχ – off στο Θέατρο Πόλη / Οπτικές και προοπτικές

15107214_1107227809393624_8589971564554122483_n

Η παράσταση Τσέχ – off που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Θέατρο Πόλη αποτελεί το τελικό στάδιο της θεατρικής πορείας των φοιτητών του τελευταίου έτους (απόφοιτοι του 2016) της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Με βάση το έργο Οι τρεις αδελφές του Τσέχωφ και συνοδοιπόρο την σκηνοθέτη Ιώ Βουλγαράκη, οι ηθοποιοί διείσδυσαν στο βάθος του έργου και κινήθηκαν παράλληλα μ΄αυτό, ανακαλύπτοντας, γράφοντας και εξερευνώντας σκηνές από την ζωή των ηρώων που θα μπορούσαν να συμβαίνουν ανάμεσα στις πραγματικές σκηνές του έργου. Προσέγγισαν την ανθρώπινη διάσταση των προσώπων με όπλο την προσωπική οπτική, κάνοντας ένα βήμα προς την κατανόησή των χαρακτήρων και των γεγονότων, ακολουθώντας τις προεκτάσεις τους που έφτασαν μέχρι το εδώ και το τώρα.

Η Ιώ Βουλγαράκη συντόνισε και σκηνοθέτησε την προσπάθεια με την υψηλή αισθητική που χαρακτηρίζει όλες τις δουλειές της, με ένα πολύ ωραίο σκηνικό που συνόψιζε την τάση φυγής και την αίσθηση πως βρισκόμαστε μόνιμα σε μία μεταβατική φάση που χαρακτηρίζουν το έργο του Τσέχωφ και λειτουργούν καθοριστικά στην εποχή μας. Τα λειτουργικά και καλαίσθητα κοστούμια του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου και οι φωτισμοί του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη συμπλήρωσαν το σύνολο μιας παράστασης που κάνει φανερό από την πρώτη στιγμή πως φτιάχτηκε με αγάπη. Αγάπη για το θέατρο, τα κείμενα, τους –εκάστοτε- συνοδοιπόρους.

Η παράσταση, της οποίας τα κείμενα ανήκουν στους ηθοποιούς και αποτελούν προεκτάσεις του έργου του Τσέχωφ, κλείνει με εικόνες και λόγια από το πρωτογενές κείμενο, με τις τρεις αδελφές να κοιτάζουν ακόμα μια φορά προς το μέλλον και να λένε πως «η ζωή μας δεν τελείωσε ακόμη. Θα ζήσουμε», «Πρέπει να ζήσουμε…», αφήνοντας τελικά την αίσθηση πως ναι, πρέπει να ζήσουμε. Και πρέπει να προσπαθούμε για αυτά που αγαπάμε, να αγωνιζόμαστε και να δουλεύουμε σκληρά. Και να κάνουμε θέατρο και να βλέπουμε. Και το κυριότερο: να είμαστε μαζί.

Από την Ήβη Βασιλείου

 

ΤΣΕΧ-OFF  στο Θέατρο ΠΟΛΗ

Ταυτότητα
Δραματουργία: Ο θίασος
Σκηνοθεσία-σκηνικός χώρος: Ιώ Βουλγαράκη
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος
Μουσική: Βαλέρια Δημητριάδου
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Μαρία Δαμασιώτη, Μπλερίμ Δαμπιράι, Γιώργος Δικαίος, Ιωάννης Κοτίδης, Γρηγορία Μεθενίτη, Μαίρη Μηνά, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μαρία Πετεβή, Δέσποινα Ρεμεδιάκη, Βασίλης Σαφός

Παραστάσεις
9 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:00.
Εισιτήρια 10 ευρώ το κανονικό και 5 μειωμένο και ατέλεια.
Διάρκεια: 120’

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s