My Book / Self: Ηρώ Κισσανδράκη

15369794_10154002948657536_1408910139_o

Διαβάζετε καθημερινά;
Θα ήταν πολύ ωραία να τα κατάφερνα καθημερινά, αλλά η αλήθεια είναι πως τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα πετυχαίνω να διατηρήσω την επαφή μου με τη λογοτεχνία και τα θεατρικά κείμενα.

Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια;
Επιλέγοντας ένα βιβλίο είναι σαν να επιλέγεις να ζήσεις για λίγο καιρό σε έναν άλλο κόσμο, να γνωρίσεις τους ήρωες που κατοικούν σε αυτόν και να ταξιδέψεις μέσα από την ιστορία τους. Επομένως, θα απαντούσα πως μου αρέσει να διαβάζω παραμύθια που εξάπτουν τη φαντασία μου.

Τι προσφέρει στην ζωή σας;
Εξαρτάται από το είδος του βιβλίου, το συγγραφέα του, αλλά και από την πνευματική μου αναζήτηση την περίοδο που επιλέγω ένα βιβλίο. Ως λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, θα έλεγα πως αγαπώ πολύ το σασπένς αλλά και την εξιχνίαση μυστηρίων.

Πως διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;
Συνήθως, χαζεύω λίγη ώρα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων διαβάζοντας στο οπισθόφυλλο την υπόθεση των βιβλίων τα οποία για κάποιο λόγο μου κίνησαν το ενδιαφέρον και επιλέγω αυτό που τελικά θα μου υποσχεθεί περισσότερα!

Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;
Το βιβλίο που δεν θες να το αφήσεις από τα χέρια σου πριν το τελειώσεις, είναι αυτό που θα σου έρθει αμέσως στο μυαλό μόλις κάποιος σου ζητήσει να του προτείνεις ένα καλό βιβλίο.

Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος; Που διαβάζετε συνήθως;
Κάπου ήσυχα και ήρεμα, για να μην αποσυντονίζομαι από εξωτερικούς παράγοντες.

Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;
Μετά από σκέψη… απαντώ το Παραμύθι χωρίς Όνομα της Πηνελόπης Δέλτα. Έργο που διάβασα σε πολύ μικρή ηλικία, μαγεύτηκα από την ιστορία, αλλά έπρεπε να φτάσω στο τέλος της για να μου αποκαλυφθεί η ουσία της. Πρόκειται για μία απλά μαγική συνθήκη με διαχρονικό ελληνικό χαρακτήρα.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;
Δε συνηθίζω να προτείνω μυθιστορήματα γιατί πιστεύω πως η επιλογή πρέπει να είναι ιδιωτική. Δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν πρόκειται για θεατρικά βιβλία, γιατί τότε και θα προτείνω αλλά και θα μου προτείνουν. Αν λοιπόν, έχει κανείς όρεξη να γελάσει, μια ιδέα είναι η Υβόννη, η Πριγκίπισσα της Βουργουνδίας του Βίτολντ Γκομπρόβιτς.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;
Αυτή την περίοδο διαβάζω εναλλάξ δύο βιβλία, διαφορετικού ύφους το ένα από το άλλο. Το πρώτο είναι το Προς τον Ηθοποιό του Ντέιβιντ Μάμετ και το δεύτερο είναι το Μάτι του Ψαριού της Λένας Κιτσοπούλου. Το πρώτο ήθελα καιρό να το διαβάσω και απλώς δεν είχε τύχει μέχρι στιγμής, το δεύτερο μου το πρότειναν και μέχρι στιγμής με κρατάει!

Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…

Βρίσκω λίγο πιο ενδιαφέρουσα τη φράση του Μάμετ “Ο Στανισλάβσκι ήταν στην ουσία ερασιτέχνης” έναντι της ατάκας “Επιτέλους, δικό μου σπίτι” του πρώτου διηγήματος της Κιτσοπούλου.

Η Ηρώ Κισσανδράκη συμμετέχει στην παράσταση Βρώμικα Παραμύθια που θα παίζεται στο Θέατρο 104 μέχρι τις 20/12.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s