Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς – Ενθύμιο στο Θέατρο Θησείον

florence-jenkins-cuetoenter

Το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ανανεωμένου Θεάτρου Θησείον αποτελείται από ολοκληρωμένες θεατρικές προτάσεις και ικανούς συντελεστές. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ήδη από τις πρώτες παραστάσεις, το έργο Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς – Ενθύμιο που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα (υπογράφει και την μετάφραση σε συνεργασία με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο), με την Ναταλία Τσαλίκη και τον Προμήθεα Αλειφερόπουλο. Πρόκειται για ένα έργο του συγγραφέα Stephen Temperley που πραγματεύεται πραγματικά γεγονότα από την ζωή της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, μιας γυναίκας που λάτρευε την μουσική τόσο που της αφιέρωσε την ζωή της. Μιας επίμονης σοπράνο που παρ΄ όλες τις κοινώς παραδεκτές φωνητικές αδυναμίες της τολμούσε να διεκδικεί την καλλιτεχνική της υπόσταση μπροστά στους θεατές.
Η Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς ήταν μία ευκατάστατη σοπράνο που έδρασε στην Αμερική των δεκαετιών του 30΄ και του 40΄. Από μικρή ηλικία είχε λάβει κλασική μουσική παιδεία και είχε αγαπήσει με πάθος την μουσική και την επίδραση που αυτή είχε στην ανθρώπινη ζωή. Καθώς μεγάλωνε, αναγκάστηκε να διεκδικήσει το δικαίωμά της να ασχολείται με την μουσική και να τραγουδάει, ερχόμενη σε πλήρη ρήξη με τον πατέρα της. Απόφαση που δεν μετάνιωσε ποτέ, αλλά που πήρε ξανά και ξανά σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην πορεία της ζωής της, όταν χρειάστηκε να συνεχίζει να πιστεύει και να υποστηρίζει αυτό που κάνει, ενώ διέκρινε πως υπάρχουν αντίθετες απόψεις, καθώς πρέσβευε πως η αξία βρίσκεται στην ανατροπή, στην πίστη και την προσωπική προσπάθεια, ακόμα κι αν αυτή βρίσκεται μακριά απ’ ότι είθισται να θεωρείται καλό στην τέχνη. Δίπλα της, στην ταραχώδη πορεία της, στάθηκε ο πιανίστας που συνόδευε τις παραστάσεις της, ο Κόσμε Μακ Μουν, που την αγάπησε χωρίς να το καταλάβει, που την προστάτευσε όταν χρειάστηκε από το αδηφάγο κοινό, που την στήριξε τελικά, με πλήρη συνείδηση, αφήνοντάς την να τον οδηγήσει σε σκέψεις και μονοπάτια που τον διαμόρφωσαν και καθόρισαν την μετέπειτα πορεία και προσωπικότητά του.
Η υψηλής αισθητικής παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιάννος Περλέγκας μετέφερε επί σκηνής ένα κομμάτι ιστορίας (προσωπικής και συλλογικής), τόσο με τα βίντεο που παρεμβάλλονταν, όσο και με το σκηνικό της Λουκίας Χουλιάρα. Η ίδια επιμελήθηκε και τα εξαιρετικά κοστούμια που έμοιαζαν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σκηνικής δράσης. Η Ναταλία Τσαλίκη και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος υποδύθηκαν τους ρόλους της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς και του Κόσμε Μακ Μουν αντίστοιχα, με απόλυτη φυσικότητα και ισορροπία (σε ένα δύσκολο, λόγω αντικειμενικών απαιτήσεων, εγχείρημα), όντας δυνατοί και ενεργοί ακόμα κι όταν δεν βρίσκονταν “σε πρώτο πλάνο” και παρασύροντάς μας στη θεατρική συνθήκη, αξιοποιώντας τις σωματικές, φωνητικές και υποκριτικές τους ικανότητες (με σημαντικότερη αυτή του βάθους του βλέμματος). Την κίνηση επιμελήθηκε η Δήμητρα Ευθυμιοπούλου, την φωνητική διδασκαλία η Ευαγγελία Καρακατσάνη, την μουσική ηχογράφησε ο Θοδωρής Οικονόμου και τους φωτισμούς σχεδίασε ο Νίκος Βλασόπουλος, ολοκληρώνοντας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα μιας παράστασης που βρίσκει σπάνια ισορροπία ανάμεσα στην εικαστική αξία και την υποκριτική-καλλιτεχνική δεινότητα.

Από την Ήβη Βασιλείου

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιάννος Περλέγκας – Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας
Σκηνικά / κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα
Κίνηση: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Επιμέλεια Ήχου / Βίντεο: Αφροδίτη Ρήγα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγδα Καυκούλα
Βοηθός ενδυματολόγου/ Κατασκευή Κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι
Φωνητική διδασκαλία : Ευαγγελία Καρακατσάνη
Σχεδιασμός κομμώσεων: Σωτήρης Πατεράκης
Ηχογράφηση μουσικής (πιάνο): Θοδωρής Οικονόμου
Ηχοληψία: Κώστας Μπώκος (Studio 19st)
Φωτογραφίες: Κarol Jarek

Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης
Παραγωγή: Μανόλης Σάρδης – PRO4

Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος

θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
Πρεμιέρα: Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου στις 21:00
Παραστάσεις: Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 έως Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:00
Εισιτήριο: 15€ κανονικό, 10€ μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω των 65). ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ 7€ μέχρι την πρεμιέρα
Διάρκεια: 90 λεπτά
Διεύθυνση: θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή
Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις: 210-3255444 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-17:00)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s