My Book / Self: Ηλιάνα Μαυρομάτη

iliana-mavromati-cue

Διαβάζετε καθημερινά;

Προσπαθώ να διαβάζω έστω και μια σελίδα από κάτι, κυρίως εξωθεατρικό, κάθε βράδυ όταν γυρνάω στο σπίτι. Μου προσφέρει το απαραίτητο άνοιγμα συνείδησης που χρειάζομαι για να επανατοποθετηθώ στη ζωή μου. Τις περιόδους που το πρόγραμμά μου είναι πιο ελαστικό διαβάζω αρκετά και κάθε μέρα.

Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια;

Όπως είπα και παραπάνω είναι ένα σημαντικό άνοιγμα της ψυχής και του μυαλού στον κόσμο εκτός του περιορισμένου δικού μου μικρόκοσμου που με τοποθετεί αλλιώς στον χώρο και τον χρόνο. Με συνδέει με τη ζωή και τους ανθρώπους με έναν τρόπο πολύ ιδιαίτερο και πολύ προσωπικό. Είναι σαν ένα ταξίδι σε διαφορετικές περιοχές του «κόσμου».

Τι προσφέρει στην ζωή σας;

Τον απαραίτητο προσωπικό χώρο και χρόνο που χρειάζομαι για να νιώθω αυτάρκης. Και πολλές, διαφορετικών ειδών κάθε φορά συγκινήσεις και πνευματικές προκλήσεις. Σε επίπεδο κοινωνικότητας επίσης, μου προσφέρει τη δυνατότητα να επεξεργάζομαι τις πληροφορίες που δέχομαι καθημερινά από το περιβάλλον μου, να τις αξιολογώ και ενίοτε να τις μετουσιώνω σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Πως διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;

Ή θα πάω «καρφωτή» στο βιβλιοπωλείο να πάρω ένα συγκεκριμένο βιβλίο που έχω στο νου γιατί το άκουσα ή το πήρε το μάτι μου κάπου, ή θα πάω για βόλτα και θα χαζεύω με τις ώρες τα ράφια ξεδιαλέγοντας ποια βιβλία μπορώ τελικά να πάρω.

Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;

Δεν ξέρω αν μπορώ να το ορίσω όπως θα το έκανε κάποιος «ειδικός». Αξία παίρνει ένα βιβλίο μέσα μου όταν διαβάζοντάς το με μετακινεί έστω και λίγο.

Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος; Που διαβάζετε συνήθως;

Τα βράδια του χειμώνα στον καναπέ ή το γραφείο μου -χωρίς μουσική- και τα καλοκαίρια στην αιώρα το μεσημέρι ή στη σκηνή με φακό κεφαλής το βράδυ.

Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;

Δεν νιώθω να έχω βιώσει την ψυχή μου σαν παγωμένη θάλασσα, περισσότερο θα έλεγα ότι έχουν υπάρξει βιβλία, όπως τα μυθιστορήματα του Ντοστογέφσκι, ή τα κείμενα του Λένιν, που πέρασαν στη συνείδησή μου σαν καυτός άνεμος.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;

Θα πρότεινα σε όλους την Ασκητική του Καζαντζάκη και σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το θέατρο, το Για ένα φτωχό θέατρο του Γκροτόφκι.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;

Αυτήν την περίοδο, μεταξύ άλλων, μελετάω ένα πολύ ενδιαφέρον Κοινωνικοπολιτικό Λεξικό, του Δ.Γ. Κασιούρα, Δόκτωρα Φιλοσοφίας.

Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…

Αυτό είναι το πρώτο λήμμα..

«αγκιτάτσια»: (ζύμωση, λατιν. agitatio: ανακίνηση, διασάλευση, διαταραχή). Τρόπος πολιτικής επενέργειας στις μάζες με συζητήσεις, διαλέξεις, ομιλίες σε πολιτικές συγκεντρώσεις, μέσω του τύπου, των βιβλίων, των προκηρύξεων, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, του κινηματογράφου κλπ. Η αγκιτάτσια, σε σύγκριση με την προπαγάνδα, διακρίνεται για τη διάδοση ενός περιορισμένου κύκλου ιδεών και γνώσεων μέσα στις πιο πλατιές, λαϊκές μάζες, πράγμα που αποτελεί χαρακτηριστικό της γνώρισμα. Η αγκιτάτσια συνδέεται άμεσα με τα καθημερινά προβλήματα των λαϊκών μαζών.

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη συμμετέχει στην παράσταση του έργου Λεωφορείο ο Πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη που παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

Από τέλη Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί ξανά στο Επί Κολωνώ Θέατρο η παράσταση Αθηνά Χατζηεσμέρ, Ετών 17 της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου σε σκηνοθεσία Ηλιάνας Μαυρομάτη, Ισίδωρου Πάτερου και Φαίδρας Σούτου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s