My Book / Self: Αλεξάνδρα Διαλυνά και Λήδα Διαλυνά από το νησί του Fårö

faro-cue-2
Αλεξάνδρα Διαλυνά

 Διαβάζετε καθημερινά;
Αν μετράμε όλων των ειδών τα κείμενα, ναι.

Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια;
Είναι ανάγκη και υποχρέωση μαζί. Έχω ανάγκη να διαβάζω γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώνομαι στον εαυτό μου, να βρίσκω ρυθμούς πιο φυσικούς που δε μου επιβάλλονται από την καθημερινότητά μου και να συσχετίζομαι με άλλους (τον συγγραφέα και τους χαρακτήρες του έργου) σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Την υποχρέωση τη νιώθω απέναντι σε μένα την ίδια. Η καλλιέργεια του πνευματικού (όσο βαρύ και αν ακούγεται αυτό) θέλει προσπάθεια και ένας δρόμος προς αυτήν είναι και το διάβασμα.

Τι προσφέρει στην ζωή σας;
Κάποιες στιγμές μικρών αποκαλύψεων και ευτυχίας. Τη συγκίνηση του να συναντώ σε ένα κείμενο κάποιον που να εκφράζει τους φόβους, τις ελπίδες και τις αρχές μου. Και την ωραία στιγμή της «λύσης» που με ανακουφίζει δίνοντας μου τη δυνατότητα να ζήσω καλύτερες εκδοχές και σενάρια από αυτά του πραγματικού μας κόσμου. Το να διαβάζεις για τα ανθρώπινα σε κάνει να νιώθεις ταυτόχρονα μόνος και μαζί με άλλους, μια συνειδητοποίηση πολύτιμη και χρήσιμη.

Πως διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω κλασικούς συγγραφείς. Επηρεάζομαι όμως και από πολλά άλλα πράγματα: από την άποψη κάποιου που εκτιμώ, ένα καλό εξώφυλλο, έναν καλό τίτλο, τις εποχές.

Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;
Ο προσωπικός μου ορισμός για ένα καλό βιβλίο μοιάζει λίγο με τον προσωπικό μου αριστοτελικό ορισμό για την τέχνη: ένα έργο με συγκινεί όταν έχει αρχή, μέση και τέλος, μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις με τρόπο τολμηρό, και φροντίζει ώστε το αρνητικό και το θετικό να συνυπάρχουν σαν σε μια σύγκρουση δυνάμεων (μοναξιά-έρωτας, θάνατος-ζωή) από την οποία αναδύεται η ελπίδα, η κάθαρση. Και επειδή έχουμε να κάνουμε με τα λόγια, είναι σημαντικό για μένα ένα βιβλίο να είναι τόσο καλογραμμένο ώστε να με κάνει να μην παρατηρώ το πώς έχει γραφτεί αλλά να με βάζει μέσα στην ιστορία με τρόπο αβίαστο, απαλό και απλό και να με αφήνει να ακολουθώ το «καρδιογράφημα» του.

Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος; Που διαβάζετε συνήθως;
Ιδανικά, όταν διαβάζω θέλω να ακολουθώ μια ιεροτελεστία, να δημιουργώ ένα ζεστό κουκούλι που θα μου επιτρέπει να συγκεντρώνομαι. Μου αρέσει να διαβάζω στον καναπέ μου με έναν ωραίο καφέ, στη θάλασσα, σε ένα καλοκαιρινό μπαλκόνι αργά το βράδυ.

Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;
Ναι, ο Μαγικός Φανός του Ίνγκμαρ Μπέργκαν, ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι και Το Μόνον της ζωής του ταξείδιον του Γεώργιου Βιζυηνού. Όλα επειδή μου κράτησαν παρέα σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μου και είχαν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο ως ένα πλάσμα τόσο μοναχικό όσο και συντροφικό, με έναν ψυχισμό τόσο εύθραυστο όσο και δυνατό.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;
Το Σμιλεύοντας τον Χρόνο του Αντρέι Ταρκόφκι

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;
Τις Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν

Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…
«Η λύσσα ενός φθινοπωριάτικου ψυχρού μετώπου που πλησιάζει από τον κάμπο. Το ένιωθες: κάτι τρομερό θα συνέβαινε.»

faro-cue-1
Λήδα Διαλυνά

Διαβάζετε καθημερινά;
Ναι. Άλλοτε μια σειρά, άλλοτε ένα ολόκληρο βιβλίο.

Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια;
Από την ανάγκη να χαθώ σε ιστορίες. Αυτό που με ελκύει στην ανάγνωση είναι η συγκινητική δυνατότητα που σου δίνει να βρεθείς σε κόσμους και σύμπαντα σκηνοθετημένα από τον ψυχισμό ενός άλλου ανθρώπου που, αν και άγνωστος, συνδέεσαι μαζί του. Μου αρέσει η ανάγνωση γιατί χτίζει γέφυρες.

Τι προσφέρει στην ζωή σας;
Το διάβασμα μου προσφέρει πνευματική διαύγεια, αποτελεί σημείο αναφοράς. Κάθε βιβλίο είναι μια στάση στη ζωή μου και με βοηθάει να αναγνωρίζω τον εαυτό μου, το πως εξελίσσομαι και διαμορφώνομαι σε σχέση με τότε που το διάβασα. Πως -και αν- με βοήθησε στην αλλαγή αυτή.

Πώς διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;
Οι επιλογές μου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Άλλους περισσότερο τυχαίους και άλλους πιο μελετημένους. Μπορεί να με ελκύει ένα ωραίο εξώφυλλο ή τίτλος, η γνώμη ενός φίλου, η τυφλή εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένες εκδόσεις. Άλλοτε κινούμαι πιο θεματικά, από ζητήματα και ανησυχίες που με απασχολούν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;
Δεν ξέρω πως ορίζεται ένα βιβλίο ως καλό. Αυτά που συνήθως αγαπώ είναι εκείνα που με παρασύρουν σε μια ανάγνωση αβίαστη αλλά βαθιά , που χαρακτηρίζονται από απλότητα αλλά είναι πλούσια σε νοήματα και αποχρώσεις. Αναγνώσματα “αγνά”, που δεν κραυγάζουν. Σαν ένα πολύ ντροπαλό άνθρωπο που αν ξεκινήσει να μιλάει χάνεσαι με τις ώρες στα λόγια του.

Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος; Που διαβάζετε συνήθως;
Η ιδανική συνθήκη διαβάσματος είναι αυτή που βρίσκω κάθε καλοκαίρι στο μέρος που παραθερίζω. Χωρίς ίντερνετ και τεχνολογία, χωρίς δουλειά και υποχρεώσεις όπου το διάβασμα σταματά μόνο επειδή το θέλω εγώ και όχι γιατί εξαναγκάζομαι λόγω υποχρεώσεων. Επειδή όμως αυτό συμβαίνει μόνο δέκα μέρες τον χρόνο, συνήθως διαβάζω σπίτι μου στον καναπέ ή στο κρεβάτι πριν τον ύπνο. Παλαιότερα και σε καφέ.

Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;
Ευτυχώς, ναι. Κάποια από αυτά είναι: O αστερισμός των ζωτικών φαινομένων του Anthony Marra, Τα έθιμα Ταφής της Hannah Kent, o Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι , Η Χαρά της Ζωής του Εμίλ Ζολά, Τα κύματα της Virginia Wolf.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;
Τον αστερισμό των ζωτικών φαινομένων του Anthony Marra

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;
Αιχμηρά Αντικείμενα της Gilian Flynn

Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…
Το πουλόβερ μου ήταν καινούργιο, χτυπητό κόκκινο και άσχημο.

Η Αλεξάνδρα και η Λήδα Διαλυνά είναι ιδιοκτήτριες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του χώρου πολιτισμού Fårö. (Για το πρόγραμμα και τη δράση του χώρου ενημερωθείτε και από τη σελίδα του στο facebook / Instagram)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s