Το Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο Skrow Theatre

gkiak-cuetoenter

“Αυτό πάει να πει να ’σαι σιβιλάιζντ.
Να πατάς στα σκατά με αψηλό τακούνι.”

Το Γκιακ είναι αίμα, δεσμός αίματος και νόμος αίματος. Είναι το βιβλίο του Δημοσθένη Παπαμάρκου με διηγήματα που μιλούν για ανθρώπους που πολέμησαν στην μικρασιατική εκστρατεία, που έζησαν τον πόλεμο, που διαμορφώθηκαν από αυτόν. Είναι ένα βιβλίο που ξεκινάει από το παρελθόν με την δύναμη της αρβανίτικης διαλέκτου και φτάνει στον σύγχρονο αναγνώστη αγγίζοντας την ρίζα της ανθρώπινης ύπαρξης που χωράει κάθε είδους ποιότητα, που μαθαίνει να επιβιώνει σε κάθε είδους συνθήκη, που επιζητά την ζωή και παλεύει γι αυτήν όπως επιβάλλουν οι εποχές που περνούν.

Γκιακ είναι και η θεατρική παράσταση που παρουσιάζεται στο Θέατρο Skrow σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη. Με σύμμαχο τον ιδιαίτερο χώρο του θεάτρου που συνηγορεί στην υποβλητική ατμόσφαιρα, το εξαιρετικά δυνατό κείμενο του Δημοσθένη Παπαμάρκου με την αδιαμφισβήτητη θεατρικότητα βρήκε την φωνή του στους ηθοποιούς Στέλιο Ιακωβίδη, Γρηγόρη Ποιμενίδη, Σωτήρη Τσακομίδη και Αλεξάνδρα Χασάνι. Όπως τα διηγήματα του Παπαμάρκου χωρούν και αγκαλιάζουν όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά από τα οποία αποτελούμαστε έως ένα βαθμό και αναλόγως των συνθηκών όλοι, έτσι και η σκηνοθετική προσέγγιση του Θανάση Δόβρη αγκάλιασε την προσωπικότητα κάθε ηθοποιού, αφήνοντάς τον να αναδείξει την ουσία του κειμένου, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με ευαισθησία και συγκινησιακή φόρτιση, σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του. Σαν ένας αναγνώστης που μπορεί να σταθεί εκεί που θέλει και να χρωματίσει με τον τρόπο που θέλει.

Την δραματουργική επεξεργασία του κειμένου επιμελήθηκε η Έλενα Τριανταφυλλοπούλου και τα σκηνικά και τα κοστούμια η Εύα Γουλάκου. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Νίκος Ντούνας και του φωτισμούς σχεδίασε ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ολοκληρώνοντας την ατμόσφαιρα μιας παράστασης όπου θεατές και αναγνώστες συναντιούνται σε μια θεατρική διαδρομή στα βάθη των ανθρώπινων ιστοριών, που υπηρετείται και αναδεικνύεται ο υποβλητικός και συγκινητικός λόγος του Δημοσθένη Παπαμάρκου.

Θέατρο Skrow 

Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης
Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά/Κοστούμια: Εύα Γουλάκου
Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Ντούνας
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παντελής Φλατσούσης, Πάνος Κούγιας
Ερμηνεύουν: Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Εύη Σαουλίδου / Αλεξάνδρα Χασάνι, Σωτήρης Τσακομίδης
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης

{Βασισμένο στο βιβλίο ΓΚΙΑΚ (για το βιβλίο διαβάστε εδώ) του Δημοσθένη Παπαμάρκου, Εκδόσεις ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ}

Από την Ήβη Βασιλείου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s