Ο Θεατροποιός του Τόμας Μπέρνχαρντ στο Θέατρο Πόρτα

theatropoios-cuetoenter

Η αρχή της νέας θεατρικής περιόδου βρήκε το Θέατρο Πόρτα με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που αποτελείται από παραστάσεις αξιώσεων τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες θεατές. Ανάμεσα στις επαναλήψεις παραστάσεων που ξεχώρισαν κατά την περσινή σεζόν βρίσκεται Ο Θεατροποιός του Τόμας Μπέρνχαρντ που παρουσιάζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και με τον Νίκο Χατζόπουλο στον ομώνυμο ρόλο.

Ο ηθοποιός – συγγραφέας – σκηνοθέτης Μπρουσκόν μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του, που αποτελούν και μέλη του θιάσου του, επισκέπτεται ένα χωριό της Αυστρίας για να πραγματοποιήσει μία παράσταση του έργου του, Ο τρόχος της ιστορίας. Πρόκειται για μία κωμωδία που διατρέχει την δυτική ιστορία μέσω των ιστορικών προσώπων που την καθόρισαν και αποτελεί το έργο ζωής του συγγραφέα της. Εκεί καλείται να προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες του επαρχιακού θεάτρου και κάνοντας εκπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, να φέρει το έργο και την παράσταση στα μέτρα του τόπου στον οποίο βρίσκεται.

Στο πλαίσιο της προσαρμογής και προετοιμασίας της παράστασης, ο Μπρουσκόν συνδιαλέγεται και μονολογεί. Με αφετηρία τον εαυτό του, εξετάζει και αξιολογεί το παρόν περιβάλλον, το συγκρίνει με όσα είχε στο παρελθόν, αποτιμά και εξαίρει την καλλιτεχνική του πορεία. Στοχάζεται πάνω στο θέατρο, τις μορφές και τις δυνατότητές του, παίρνει θέση και αναλύει τις εμπειρίες και τις θεωρίες του. Προσπαθεί να προσεγγίσει και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του και την εξέλιξή του, προσκρούοντας κάθε φορά στην ήδη θεμελιωμένη γνώση του για τα πάντα, την οποία έχει αποκομίσει -όχι αναίμακτα- μέσω της επαφής του με το θέατρο, τα γράμματα, την τέχνη και τον κόπο που αυτή απαιτεί. Ο θεατροποιός Μπρουσκόν είναι ένας μεγαλομανής καλλιτέχνης που κατέβαλε κόπο και θεωρεί ότι δικαιούται, που κατάφερε πράγματα και τα θεωρεί τα σημαντικότερα, που κατόρθωσε να εμβαθύνει και εγκλωβίστηκε, που εν τέλει συγκεντρώνει την ανθρώπινη ποιότητα και τις ανθρώπινες αγωνίες και άτοπες βεβαιότητες.

Η σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση (σε συνδυασμό με τα σκηνικά και τα κοστούμια του Βασίλη Παπατσαρούχα) προσέγγισε με ρεαλιστική διάθεση το κείμενο, δίνοντας χώρο στον εξαιρετικό λόγο του Τόμας Μπέρνχαρντ να αναδειχθεί, να ακουστεί και να λειτουργήσει. Ισχυρός σύμμαχός του η εύηχη και ακριβής μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη. Ο Νίκος Χατζόπουλος στον ρόλο του θεατροποιού κατόρθωσε να αποδώσει την υπερβολή του χαρακτήρα μην υπερβάλλοντας ο ίδιος καθόλου, κάνοντας την σκηνή να μοιάζει φυσικό του περιβάλλον και παρασύροντάς μας στο βάθος και την ουσία του έργου. Ο Νικήτας Αναστόπουλος, ο Άρης Μπαλής, η Δήμητρα Βλαγκοπούλου και η Κλεοπάτρα Τολόγλου έδωσαν ρυθμό και χρώμα στην παράσταση, ενδυναμώνοντας την εξαιρετική θεατρική συγκυρία.

Θέατρο Πόρτα

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Σκηνικά – κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας

Φωτογραφίες, teaser: Ελεονόρα Λύτρα

Παίζουν: Νίκος Χατζόπουλος, Νικήτας Αναστόπουλος, Άρης Μπαλής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κλεοπάτρα Τολόγκου

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 15€
Φοιτητικό, AMEA, άνω των 65, Πολυτέκνων 10€

Ανέργων 8€

Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
130′ λεπτά

Από την Ήβη Βασιλείου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s